Flag

Celozrnný jablečný koláč

asi 24 porcí
Jednoduché
40
Hřejivý
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na náplň
1,5 kgjablek
200 mlbílé víno nebo jablečný džus
4 PLbezinkový sirup
trochucitrónová šťáva (z 1 citrónu)
100 gbrusinky - sušené
Na těsto
5 ksbílek
špetkasůl
300 gmáslo nebo margarín - změklé
200 mlbezinkový sirup
trochucitrónová kůra (z 1 chemicky neošetřeného citrónu)
5 ksžloutek
300 gmouka celozrnná nebo špaldová
0,5 balíčkuKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1 zarovnaná KLskořice mletá
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1

Na přípravu náplně jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vložíme do většího hrnce, přidáme víno nebo džus, sirup a šťávu z citrónu a podusíme na nízkém stupni asi 10 minut. Jablka necháme na sítku odkapat a nálev přitom zachytíme. Necháme vychladnout.

2

Na přípravu těsta vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V míse vyšleháme máslo nebo margarín na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme sirup, kůru a žloutky a krátce na středním stupni zašleháme. Mouku smícháme s kypřicím práškem a skořicí a zlehka vařečkou vmícháme do směsi. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Jablka naneseme na těsto a rovnoměrně posypeme brusinkami. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 30 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Koláč po upečení ihned propícháme špejlí a polijeme nálevem z jablek. Necháme vychladnout.