Flag

Hruškový koláč

asi 16 porcí
Středně obtížné
40
Pro velkou rodinu
Přísady
Příprava
Náš tip
Tip: Pro lepší chuť můžeme med nahradit javorovým sirupem.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
koláčová forma (Ø 28 cm)
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na těsto
500 ghrušky
1 PLcitrónová šťáva
200 gmáslo nebo margarín - změklé
150 gcukr hnědý
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
trochucitrónová kůra (z 1 chemicky neošetřeného citrónu)
1 zarovnaná PLskořice mletá
1 zarovnaná KLzázvor mletý
0,5 KLmuškátový květ mletý
4 ksžloutek
400 ghladká mouka
0,5 balíčkuKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
0,5 KLJedlá soda Dr. Oetker
70 gmed - tekutý
250 mlpodmáslí
Na bezé
4 ksbílek
špetkasůl
100 gmoučkový cukr
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Jedlá soda Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a pokapeme šťávou z citrónu.

2

V míse vyšleháme máslo nebo margarín elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme cukr, vanilínový cukr, kůru, skořici, zázvor, muškátový květ a žloutky a šleháme asi 1 minutu. Mouku smícháme s kypřicím práškem a sodou a střídavě s medem a podmáslím vyšleháme na středním stupni dohladka. Zlehka vařečkou vmícháme hrušky. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.

Doba pečení: asi 40 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Na přípravu bezé v míse vyšleháme bílky se solí na nejvyšším stupni dotuha. Krátce zašleháme cukr. Bezé naneseme na horký koláč a pomocí lžíce vytvoříme malé prohlubně. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě uvedené v bodě 2. Pečeme asi 20 minut.

4

Koláč necháme ve formě vychladnout.

Náš tip

  • Tip: Pro lepší chuť můžeme med nahradit javorovým sirupem.