Flag

Jablečný koláč se zakysanou smetanou

asi 24 porcí
Jednoduché
45
šťavnatý
Přísady
Příprava
Náš tip
Zakysanou smetanu můžeme nahradit hustým bílým jogurtem.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)

Přísady

Na těsto
375 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
75 gmed tekutého
75 gmáslo rozpuštěného
1 ksvejce slepičí
Na náplň
800 gjablek očištěných neloupaných
250 gzakysaná smetana
90 gcukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
100 gmandle - plátků
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a vanilínovým cukrem. Přidáme med, mléko, máslo a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2

Na přípravu náplně jablka nakrájíme na menší měsíčky. V míse smícháme zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem a metličkou vymícháme dohladka. Nakonec přidáme mandle.

3

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto naskládáme rovnoměrně jablka a potřeme je náplní. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 40 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

4

Koláč necháme vychladnout.

Náš tip

  • Zakysanou smetanu můžeme nahradit hustým bílým jogurtem.