Flag

Šťavnatý pomerančový koláč

asi 16 porcí
Středně obtížné
40
Pro lepší náladu
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač
ponorný mixér

Přísady

Na těsto
pomeranč
6 ksvejce slepičí
250 gcukr třtinový
0,5 KLzázvor mletý
0,5 KLmuškátový květ mletý
200 ghladká mouka
0,5 balíčkyKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
200 gmandle mleté
Na polevu
4 PLvoda
45 gcukr
100 gčokoláda hořká
Na ozdobení
pomerančová kůra nastrouhaná, chemicky neošetřená
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta omyjeme pomeranče a vložíme je do většího hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 60 minut, dokud nezměknou. Pomeranče vyjmeme a necháme je vychladnout.

2

Pomeranče nakrájíme na čtvrtky, odstraníme semínka a ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. V míse vyšleháme vejce s cukrem, zázvorem a muškátovým květem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Zašleháme pyré a mouku smíchanou s kypřicím práškem dohladka, přidáme mandle a zašleháme. Těsto naneseme do vymazané a papírem na pečení vyložené formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 50 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Koláč necháme ve formě vychladnout.

4

Na přípravu polevy v kastrůlku svaříme vodu s cukrem. Přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud není lesklá. Polevu naneseme na povrch koláče tak, aby stékala po okraji. Ozdobíme kůrou a necháme zatuhnout.