COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Karob – alternativa kakaa

V mnoha příspěvcích se vedle klasického a holandského kakaa uvádí coby druh také karob. Ten má podobnou chuť třeba v koláčích, muffinech nebo cukroví. Nicméně karob není druh kakaa, ale jeho náhrada.
Karobový prášek a sirup se vyrábějí z plodů středozemního stromu Ceratonia siliqua, známého spíše pod českými názvy chlebovník, chléb svatého Jana, svatojánský chléb či rohovník obyčejný.

 

Co je karob a co všechno umí?

Karob je bohatý na bílkoviny, minerály, vitaminy, zejména A, B a D, hořčík, vápník, železo, fosfor a nikl. I klasické kakao obsahuje hodně zdraví prospěšných látek (viz článek Účinky kakaa a jeho vliv na zdraví). Oproti kakau ovšem karob neobsahuje kofein a některé alergenní látky, proto je považován za zdravější variantu kakaa. Z výčtu toho, co karob umí, je patrné, že je v některých aspektech vskutku zdravější než kakao.
Karobový prášek podporuje zdravé trávení, řeší žaludeční problémy a pomáhá při vylučování. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je zdrojem rychlého přísunu potřebné energie. Velmi dobře se uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin. Díky vysokému obsahu vápníku se používá jako výživový doplněk při osteoporóze. A v neposlední řadě je skvělou náhradou čokolády pro ty, kteří nedovedou odolat mlsání a kvůli tomu přibírají.

 

Od Jana Křtitele ke karátu 

Název je inspirován legendou o svatém Janu Křtiteli, který přežil na nemilosrdné poušti jen díky semínkům karobu, protože kromě toho, že jsou velmi chutné, dodávají rovněž spoustu energie obsažené v bílkovinách a cukrech. Navíc semínko karobu nenasává žádnou vlhkost, takže váží naprosto stejně na moři i v poušti. Také proto se stalo prototypem jednoho diamantového karátu (zkratka CT) – semínka karobu vykazují vzácně standardní hmotnost, a to 0,2 g. Od karobu ke karátu tedy není daleko.