COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Kde se pěstuje kakao?

Kakaové boby, ze kterých se kakao vyrábí, se získávají z bobulí, které rostou přímo z kmene nebo tlustších větví stromu s názvem kakaovník. Jeho původ nutno hledat v tropické Americe, a to v oblasti řeky Orinoko mezi Kolumbií a Venezuelou. Kakaovník původně rostl v podrostu deštných pralesů, kde měl ideální stín, teplotu i optimální množství vody. Všechny tyto „podmínky“ musejí být splněny i dnes, a tak lze kakaovník pěstovat pouze v tropickém pásmu kolem rovníku, mezi 20° severní a jižní zeměpisné šířky, do nadmořské výšky 500 m n. m.

 

Seznamte se – kakaovník

Kakaovník dorůstá v pralese do výšky 15 m, na plantážích ho „nechají“ vyrůst „jen“ do výšky 10 m a jeho kmen dosahuje průměru 30 cm. Kakaovník poprvé rozkvete po 5 letech, ale plody je schopen udržet teprve od 9. roku. Průměrná sklizeň z jednoho stromu je 20–30 plodů, tj. asi 2 kg kakaových bobů za rok. Plody kakaovníků zrají přibližně 6 měsíců, což znamená, že na plantážích je většinou jedna hlavní sklizeň a několik mezisklizní. V Africe trvá hlavní sklizeň od října do konce února, mezisklizeň probíhá od května do července. V Brazílii trvá hlavní sklizeň od dubna do července a mezisklizeň do konce roku. V Ekvádoru probíhá hlavní sklizeň od března do května. Kakaovník při dobré péči může rodit plody 30, 40 i více let.

Kakaové boby, ze kterých je Přírodní kakao Dr. Oetker vyrobeno, vypěstovali farmáři v západní Africe (Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun a Nigérie), Dominikánské republice, Vietnamu nebo Indonésii.

 

Odrůdy

Existuje asi 20 odrůd kakaových bobů, ale ekonomický význam mají jen dvě základní Criollo a Forastero a jedna, která vznikla jejich křížením – Trinitario. Ale kromě toho existuje asi 1 000 poddruhů dvou základních odrůd.

Odrůda Criollo (čti griojo) pochází z Ekvádoru a Venezuely. V současnosti se nejvíce pěstuje na venezuelském pobřeží, na Madagaskaru, na Srí Lance a v Indonésii, a to zejména kvůli šlechtění nových skupin kakaovníků. Tato odrůda neposkytuje velké množství kakaových bobů, ale o to kvalitnější a dražší, tzv. speciální kakao, které se využívá především na výrobu tmavých čokolád. Z celkové sklizně tvoří Criollo méně než 10 %.

Nejrozšířenější odrůdou je Forastero (v překladu „cizozemské kakao“), která pochází z deštných pralesů Amazonie. Má sice silnou kakaovou příchuť a větší hořkost a kyselost než Criollo, ale je odolnější a přináší větší výnosy. Forastero spolu s dalšími kříženci (Cundeamor, Angoleta, Amelonado, Consum a Calabacillo) tvoří až 90 % celosvětové produkce. Nejvíce se pěstuje v západní Africe a Brazílii. Používá se na výrobu kakaového prášku a mléčné čokolády.

Název „společného dítěte“ základních odrůd Trinitario je odvozen od Trinidadu, kde se v 18. století začala tato rostlina pěstovat. Samozřejmou snahou šlechtitelů bylo zkombinovat v této odrůdě všechny pozitivní vlastnosti základních odrůd. Dnes se pěstuje v Africe a Asii.