Flag

Kakao

Karob alternativa kakaa
Inspirace

Tmavý karob

Karob je moderní alternativou kakaa. Používá se stejně jako kakao, ale bez nutnosti tolik doslazovat. Karob je přirozeně sladký, a proto může být množství přidaného cukru v receptu až o 1/3 nižší než při použití kakaa.

Karobový prášek se získává pečlivým mletím lusku ze subtropického stromu s názvem rohovník obecný. Následně se suší a praží. Má vysoký obsah vápníku, vlákniny, bílkovin a minerálů, neobsahuje kofein a má velmi nízký obsah tuku.

Jak karob chutná? Karob (nebo též svatojánský chléb) má mírně nasládlou kořeněnou chuť.

Co je karob a co všechno umí?

Karob je bohatý na bílkoviny, minerály, vitaminy, zejména A, B a D, hořčík, vápník, železo, fosfor a nikl. I klasické kakao obsahuje hodně zdraví prospěšných látek. Oproti kakau ovšem karob neobsahuje kofein a některé alergenní látky, proto je považován za zdravější variantu kakaa. Z výčtu toho, co karob umí, je patrné, že je v některých aspektech vskutku zdravější než kakao.

Karobový prášek podporuje zdravé trávení, řeší žaludeční problémy a pomáhá při vylučování. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je zdrojem rychlého přísunu potřebné energie. Velmi dobře se uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin. Díky vysokému obsahu vápníku se používá jako výživový doplněk při osteoporóze. A v neposlední řadě je skvělou náhradou čokolády pro ty, kteří nedovedou odolat mlsání a kvůli tomu přibírají.

Od Jana Křtitele ke karátu

Název je inspirován legendou o svatém Janu Křtiteli, který přežil na nemilosrdné poušti jen díky semínkům karobu, protože kromě toho, že jsou velmi chutné, dodávají rovněž spoustu energie obsažené v bílkovinách a cukrech. Navíc semínko karobu nenasává žádnou vlhkost, takže váží naprosto stejně na moři i v poušti. Také proto se stalo prototypem jednoho diamantového karátu (zkratka CT) – semínka karobu vykazují vzácně standardní hmotnost, a to 0,2 g. Od karobu ke karátu tedy není daleko.


Naše výrobky

Více informací

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích