COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Zajímavosti o pizze

Pizza jako životní styl?

Těžko říct, zda skutečně existuje někdo, kdo bude bez zaváhání tvrdit, že pizzu nikdy nejedl, nemá ji rád, nebo nemá žádnou oblíbenou. Je tomu tak nejen díky široké síti italských restaurací, které se chlubí různými příchutěmi, dětskými porcemi i experimenty pro fajnšmekry, ale zejména v souvislosti s rostoucí oblibou a snadnou dostupností mražených pizz, které nechybějí snad v žádném obchodě.

Pizza má několik výhod. Je hlavním chodem, který nepotřebuje přílohu. Pokud chcete brambory, existují i pizzy s touto zeleninou, chcete-li výhradně zeleninu, výběr je téměř nekonečný, potrpíte-li si na šunku, neexistuje snazší volba.

Pizza je pokrmem, který nemusíte sníst najednou sami a celý – můžete se o ni podělit s přáteli, v restauraci i na domácím večírku. Můžete ji servírovat nedlouho poté, co jste přiběhli z práce a ještě si pochutnáte na kvalitních a chutných ingrediencích podle aktuální nálady.

A to podstatné na závěr: pizza je jedním z mála jídel, které lze považovat za ideální základ neformálního setkání s přáteli a známými a zároveň za pohoštění při slavnostní příležitosti. Je tomu tak hlavně díky bohatosti chutí, které pizza nabízí, a možnosti stále objevovat nové a nové. K pizze se navíc hodí jakýkoli nápoj – nealkoholické pro děti, pivo či víno pro dospělé…

Zajímavosti ze světa pizz

9. únor - Mezinárodní den pizzy

Podle nedávného průzkumu sní průměrný Ital 45 pizz ročně a dokonce 82 % obyvatel Itálie volí pizzu za své nejoblíbenější jídlo. Pijí k ní pivo, vodu nebo bílé perlivé víno. Obyvatelé Spojených států ale drží zcela jiné prvenství. Na konci 80. let 20. století byla na Floridě upečena a snědena největší pizza v historii. Rozkrájena byla na téměř 95 tisíc porcí. Dokladem mezinárodní pověsti pizzy je mimo jiné i fakt, že se 9. února slaví Mezinárodní den pizzy.

Kde najdeme hlavní město pizzy?

Opomenout nelze ani jiné země, kde si pizza vydobyla své „místo na slunci“. Kdo by čekal, že hlavním městem bude italská Neapol, bude asi překvapen. Neoficiální hlavní město pizzy je v Brazílii. Pouze Sao Paulu se totiž přezdívá „hlavní město pizzy“. A ne nadarmo. Funguje tam totiž na 6 000 pizzerií a restaurací či občerstvení, která pizzu servírují, a tamní obyvatelé denně sní přes milión pizz! A to je opravdu mnoho.

Pizza a stolování

Kladete si občas otázku, jak jíst pizzu, anebo byste si rovnou odpověděli jedním slovem: rukama? Skalní milovníci pizzy považují tento způsob za jediný správný. Servírování ale znamená víc. Profesionálové doporučují, aby se pizza servírovala horká – prvním soustem si spálíte patro. Den až dva pak budete díky puchýři na chuť oné pizzy vzpomínat! Bez legrace – pizza by měla mít takovou teplotu, aby byl sýr na prvních několika kouscích pizzy vláčný a táhl se.

Ke správnému stolování je třeba pizzu i dobře nakrájet. Pro nakrájení pizzy zvolte kruhový kráječ. Na vás bude jen krájet rychle, aby se sýr zbytečně na kráječ nelepil, a rozhodnout o počtu dílků s tím, že největší logiku má počet sudý, ideálně čtyři porce či více.

A jak pizzu péct? Pokud chcete tu pravou nefalšovanou italskou, nezbývá než vyrazit přímo do Neapole. Ovšem proč cestovat tak daleko, když pizzerií, které se mohou pyšnit opravdu dobrými výsledky kulinářského snažení, je v Čechách dost? Nebo proč nevyužít široké nabídky mražených pizz, jež jsou k dostání v obchodech, jejich příprava je rychlá a výsledek si nezadá s pizzou v restauraci?

Výhodou je, že podobně bohatá je i nabídka nádobí, kterého si pizza žádá. Chcete-li uspořádat večírek s přáteli, neinvestovat do jeho přípravy moc času, zato si být jisti výsledkem, je pizza v hlavní roli správnou volbou. Budete-li mít navíc po ruce pizza plech, na němž pizzu bezchybně upečete, velké talíře a ubrousky, úspěch je 100% zaručen! A ještě poslední výhoda takového večírku: máte jedinečnou šanci ochutnat více druhů pizzy a pro jednou nezůstat věrní jen té „své“.

A co k pizze pít? Možná patříte mezi ty, kdo si ji nedokáží představit bez suchého italského červeného vína – klidně u něj zůstaňte. Ale pro milovníky piva nutno dodat, že pivo a pizza se dobře snesou a podtrhují tak neformálnost setkání. Velkým plusem je, že pizza není typicky slavnostním jídlem. V podstatě lze k pizze pít cokoliv.

Historie pizzy

1889 - Margherita

O jedné z nejznámějších variant pizzy, pizze Margherita, se vyprávějí různé historky. Ta první tvrdí, že jejím tvůrcem se stal roku 1889 pekař Raffaele Esposito. Král Umberto I. a jeho manželka Margherita toho léta navštívili Neapol a Raffaele si usmyslel, že pro královský pár upeče novou, speciální pizzu, která by mohla vyjádřit sílící italskou národní identitu.

Jako přísady zvolil rajčata, mozzarellu a bazalku, aby za pomoci barevných pruhů pizzy zobrazil italskou trikolóru. Druhá historka pak pochází pro změnu z Nového světa, kde se o oblibu pizzy postarali italští přistěhovalci. Margheritu pekli nikoli s bazalkou, ale s oreganem.

Ať už tomu bylo tak či onak, pravdou je, že bez pizzy v různých barevných a chuťových obměnách si lze dnešní jídelníček jen těžko představit.

1957 – První mražená pizza na světě

Firma patřící bratrům Celentanovcům (Gelentano Brothers) začala jako první na světě prodávat zmrazenou pizzu. Aniž by tušili tak odstartovali výrobu mražených polotovarů v obchodech.

1970 - První mražená pizza od Dr. Oetker

V roce 1970 společnost Dr. Oetker uvedla na německý trh svou první mraženou pizzu pod obchodním názvem Pizza alla Romana. Pizza byla prodávána jako syrové těsto v hliníkové misce. Zdobena italskou mozzarellou a provoněna sýrem, doplněna Mortadellou, rajčaty a paprikou. Pizza alla Romana znamenala okamžitý obchodní úspěch.

1985 - Vznik značky Ristorante

Díky vzrůstající popularitě mražených pizz přichází Dr.Oetker několik let po úspěchu "Pizza alla Romana" roku 1985 s novou značkou Ristorante. Tím také zahajuje výrobu dvou druhů pizz na tenkém těstě najednou. Dnes je pod značkou Ristorante vyráběno přes 20 druhů pizz prodávaných ve více jak 30 zemích na světě.

Druhy pizz

Americká pizza

Největší popularity za oceánem dosáhla pizza na východním pobřeží Spojených států. Nejsilněji v New Yorku a Chicagu. Italští přistěhovalci byli nuceni používat na svou pizzu suroviny, kterými Nový svět disponoval. Na italské přísady, které v Americe zkrátka nebyly k dostání, museli zapomenout.

Namísto oregana tedy začali používat majoránku. Místo mozzarelly z mléka buvolího, které je typické pro jih Itálie, používali mozzarellu z mléka kravského. Dokonce i rajčata voněla a chutnala jinak, stejně jako mouka nebo voda. Vznikla tedy „úplně jiná“ pizza. S bohatší oblohou a zejména mnohem vyšší, než ta původní italská. Zatímco správná italská pizza má výšku do 0,5 cm, její americká varianta dosahuje výšky až 2 cm. Ve Spojených státech navíc často najdete i tzv. bílé pizzy – tedy bez tomatové omáčky, nebo pizzy s „převrácenou“ oblohou, v nichž je sýr dole a omáčka úplně nahoře.

Kultura pizzy ve Spojených státech je opravdu bohatá a skuteční milovníci tohoto jídla rozlišují nejen pizzu newyorskou a chicagskou, ale oceňují i to, jak pizzu připravují řečtí přistěhovalci nebo jejich potomci. Zcela jinou pizzu najdete v St. Louis v Missouri nebo v Berkeley v Kalifornii. Zapomenout nesmíme ani na nám známou pizzu Hawaii.

0 Záložka