COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Na co si dávat pozor

Jak už jsme uvedli, jedná se o kyselinu. Proto je potřeba zacházet s ní opatrně a především se vyhýbat kontaktu s očima. 

  • Pokud máte citlivou pokožku, doporučuje se při kontaktu s ní používat gumové rukavice.

  • Ani s konzumací kyseliny se to nemá přehánět, protože ve větším množství může napadat zubní sklovinu.

  • Doporučujeme také nepoužívat kyselinu citrónovou na mramor a jiné vápencové povrchy, protože kyselina narušuje jejich minerální strukturu.

  • Kyselina citrónová může reagovat s hliníkem. Pokud ji používáte na odvápnění, nejdříve se ujistěte, že domácí spotřebiče neobsahují žádné odhalené hliníkové součásti, případně postupujte podle doporučení výrobce – najdete je například v přiloženém návodu na použití.

  • Na odvápnění parních žehliček se kyselina citrónová příliš nehodí, protože se roztok zahřívá na příliš vysokou teplotu. Může tak vzniknout těžko rozpustný citrát a usazovat se, což by trysky a vedení v přístroji ještě víc ucpalo. Lepším řešením je v tomto případě ocet.

  • Čím vyšší je koncentrace kyseliny, tím rychleji dochází k napadení materiálů. Při správném používání se však kyselina citrónová na odvápňování výborně hodí, proto je také součástí většiny prodávaných produktů určených k odstraňování vodního kamene. Aby se nevytvořil těžko rozpustný citrát a aby přístroje i plochy vydržely co nejdéle, doporučuje se odstraňovat vodní kámen raději častěji a pomocí slabšího koncentrátu kyseliny, který se jen krátce zahřeje. Pokud snížíte podíl kyseliny a místo toho roztok aplikujete častěji, můžete pomocí šetrnější směsi dosáhnout stejného účinku..