Flag

Jablka v županu

4 porce
Středně obtížné
40
Teplý dezert s listovým těstem
Přísady
Příprava
Náš tip
Místo vínového krému můžeme použít vanilkový krém z pudingu Dr. Oetker
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
300 glistové těsto zmrazeného nebo chlazeného
Na náplň
50 gmáslo
50 gmandle sekaných loupaných
30 gcukr
100 grozinky
4 ksjablek středně velkých kyselejších
1 ksvejce slepičí
Na krém
vejce slepičí
45 gcukr
250 mlbílé víno polosuchého
1

Zmrazené těsto zakryjeme a necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Rozválíme a vykrájíme 4 stejně velké čtverce (asi 16x16 cm) a 4 menší kolečka (průměr asi 3 cm).

2

Na náplň rozpustíme máslo na pánvy, přidáme mandle, cukr a rozinky a mícháme dřevěnou vařečkou až do zlatavého zabarvení směsi. Necháme vychladnout.

3

Oloupaná a zbavená jablka jadřinců naplníme připravenou náplní. Vejce rozšleháme a potřeme jím čtverce listového těsta.

4

Naplněná jablka posadíme vždy do středu čtverce z listového těsta, rohy těsta zvedneme a všechny čtyři přiložíme na jablko. Zpevníme přitlačením vykrojeného kolečka. Okraje čtverců stlačíme k sobě. Jablka v listovém těstě položíme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem . Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 25 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

5

Před vyjmutím z trouby ještě jednou potřeme rozšlehaným vejcem.

6

Na přípravu krému promícháme ve vyšší nádobě vejce, cukr a víno.Směs vyšleháme v horké, ne vařící vodní lázni do husté pěny.

Náš tip

  • Místo vínového krému můžeme použít vanilkový krém z pudingu Dr. Oetker