Flag

Křehký meruňkový koláč

asi 30 porcí
Jednoduché
40
Lahodný koláč pro chvíle u kávy nebo čaje
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
300 ghladká mouka
80 gcukr
2 balíčkyVanilínový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
3 PLvoda
220 gmáslo nebo margarínu změklého
Na náplň
2 baleníDr. Oetker Puding příchuť Vanilka
50 gcukr
750 mlmléko polotučné
1 ksbílek
400 gzakysaná smetana
750 gmeruňky
Na potření
1 ksžloutek
1 zarovnaná PLmléko polotučné
Na posypání
1 balíčekSkořicový cukr Dr. Oetker
50 gmandle - lupínků
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Dr. Oetker Puding příchuť Vanilka
Picture - Skořicový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu náplně uvaříme z pudingových prášků, 750 ml mléka a 50 g cukru puding podle návodu na obale. Bílek ušleháme dotuha, vmícháme do horkého pudingu a náplň necháme trochu zchladnout. Vmícháme zakysanou smetanu a necháme vychladnout. Meruňky omyjeme a vypeckujeme.

2

Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, cukr, vanilínový cukr a sůl. Přidáme vodu, máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta vyválíme na plát 30 x 40 cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Potřeme náplní a obložíme meruňkami oblou stranou nahoru. Druhou polovinu těsta vyválíme na stejně velký plát a opatrně přeneseme na meruňky. Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme vrchní plát žloutkem rozšlehaným v mléce. Posypeme skořicovým cukrem a mandlovými lupínky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 30 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

3

Koláč necháme vychladnout a nakrájíme na řezy.