COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Paví oko

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

TOP 10 domácích receptů (pí Fukanová z Brna)

1 roláda

snadná příprava 40 minut

Přísady

Přísady

na recept Paví oko

Na těsto:

2 ks žloutek
35 g moučkový cukr
2 ks bílek
35 g mouka polohrubá
2 PL džem meruňkový (můžeme použít i jiný druh)

Na těsto:

5 ks žloutek
100 g moučkový cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
1 vrchovatá PL Holandské kakao Dr. Oetker
5 ks bílek
130 g ořechy vlašské mletých
2 PL strouhanka z piškotů (rozmačkané válečkem)

Na ozdobení:

200 - 250 ml smetana ke šlehání 33%
1 balíček Smeta-fix Dr. Oetker

preparation

příprava

1

Na přípravu prvního těsta na roládu utřeme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do pěny přidáme sníh a pomocí elektrického ručního šlehače na nejnižším stupni zašleháme mouku. Těsto natřeme na plech vyložený papírem na pečení na obdélník o velikosti cca 25 x 20 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Doba pečení: asi 10 - 12 minut

2

Po upečení překlopíme plát těsta na utěrku posypanou moučkovým cukrem. Ještě vlažné těsto natřeme džemem a stočíme roládu „na dlouho". Necháme vychladnout.

3

Na přípravu druhé těsto, tmavého, utřeme žloutky, moučkový cukr, vanilínový cukr a kakao do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny zašleháme pomocí elektrického ručního šlehače na nejnižším stupni mleté ořechy, strouhanku z piškotů a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

4

Polovinu tmavého těsta nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyloženou papírem na pečení (jako „U" tak, že přesahuje přes delší strany formy, čela nevykládáme). Na toto těsto položíme upečenou roládu a zalijeme zbytkem těsta, uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Doba pečení: asi 20 - 30 minut

5

Po upečení uvolníme nožem kratších strany formy a moučník opatrně vyklopíme. Stáhneme papír na pečení a necháme vychladnout.

6

Na ozdobení vyšleháme smetanu se Smeta-fixem dotuha. Vychladlý moučník ozdobíme pomocí zdobícího sáčku šlehačkou.

Nutriční hodnoty na recept Paví oko

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 10584 kJ
2528 kcal
1650 kJ
394 kcal
Tuky 157.71 g 24.60 g
Sacharidy 256.86 g 40.07 g
Bílkoviny 34.77 g 5.42 g