Flag

Slavnostní borůvkový dort

asi 12 porcí
Jednoduché
60
Nejen na letní oslavu slavnostní dort s náplní ze Zlatého klasu Dr.Oetker
Přísady
Příprava
Náš tip
Dort můžeme ozdobit místo mandlí také hoblinkami čokolády.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na náplň
2 balíčkyŽelatina v plátcích Dr. Oetker
8 PLvoda
2 balíčkyZlatý klas Dr. Oetker
750 mlmléko polotučné
100 gcukr
500 gborůvky
500 mlsmetana ke šlehání 33%
Na těsto
2 ksvejce slepičí
50 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
60 ghladká mouka
1 zarovnaná KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Na drobenku
150 ghladká mouka
50 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
100 gmáslo změkklé nebo margarín
Na potření a posypání
3 zarovnané PLdžem borůvkový
mandlové plátky (100g)
1 zarovnaná PLmoučkový cukr
Picture - Želatina v plátcích Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu náplně necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Dva balíčky Zlatého klasu uvaříme podle návodu na obale, ale jen se 750 ml mléka a 100 g cukru. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

2

Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a na nejnižším stupni vyšleháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

3

Korpus necháme zchladnout. Poté ho uvolníme z formy, odstraníme papír na pečení a necháme zcela vychladnout.

4

Na přípravu drobenky v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme drobenku. Drobenku naneseme na dno formy vyložené papírem na pečení a pomocí lžíce přitlačíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 2. Doba pečení: asi 12 minut

5

Drobenkový korpus necháme vychladnout. Opatrně přeneseme na podnos a potřeme borůvkovým džemem. Přiložíme piškotový korpus a okolo upevníme očištěný okraj dortové formy.

6

Borůvky omyjeme a necháme důkladně na sítku odkapat. Smetanu vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý puding s želatinou vyšleháme dohladka a zlehka ručně vmícháme šlehačku. Vmícháme polovinu borůvek, náplň nalijeme na korpus a uhladíme. Zbytek borůvek naneseme na povrch do středu dortu tak, aby zůstal volný okraj široký asi 2 cm. Dort uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky tuhnout.

7

Na ozdobení na teflonové pánvi bez tuku opražíme mandlové plátky dozlatova a necháme je na talíři vychladnout. Uvolníme okraj formy a ozdobíme strany a okraj dortu mandlemi. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Náš tip

  • Dort můžeme ozdobit místo mandlí také hoblinkami čokolády.