Flag

Slavnostní čokoládový dort s malinami

asi 16 porcí
Náročné
60
netradičně z kynutého těsta
Přísady
Příprava
Náš tip
Před podáváním je dobré dort nechat několik hodin uležet v chladničce. Pokud použijete menší formu a korpus bude vyšší, můžeme korpus jednou podélně rozříznout a potřít pikantním džemem.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)

Přísady

Na krém
70 gmáslo změklého
200 mlsmetana ke šlehání 33%
250 gčokoláda na vaření
Na korpus
1 balíčekPoleva de Luxe extra tmavá Dr. Oetker
125 gmáslo změklého
120 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
2 PLrum
230 gmouka polohrubá
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
3 zarovnaných PLHolandské kakao Dr. Oetker
250 mlmléko polotučné vlažného
Na ozdobení
100 gmaliny čerstvých
10 kusůmáta lístků
Picture - Poleva de Luxe extra tmavá  Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Holandské kakao Dr. Oetker
1

Na přípravu krému rozpustíme v hrnci máslo a přilejeme smetanu. Těsně než směs začne vřít, sejmeme ze sporáku a přidáme kousky čokolády. Metličkou vymícháme do hladké tekuté směsi a uložíme na pár hodin do chladničky.

2

Na přípravu korpusu polevu rozpustíme v hrnci ve vodní lázni. Poté polevu nalijeme do vyšší nádoby a spolu s máslem ji vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme cukr s vanilínovým cukrem a rumem a krátce vyšleháme. Postupně přidáme mouku smíchanou s droždím a kakaem střídavě s mlékem. Tekutou směs nalijeme do formy vyložené papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 35 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

3

Korpus necháme vychladnout a poté ho vyjmeme z formy.

4

Připraveným krémem potřeme slabší vrstvou strany dortu. Na povrch naneseme zbytek krému a pomocí nožem vytvoříme vlnky.

5

Na ozdobení očistíme maliny a naneseme je na povrch dortu. Dozdobíme lístečky máty.

Náš tip

  • Před podáváním je dobré dort nechat několik hodin uležet v chladničce. Pokud použijete menší formu a korpus bude vyšší, můžeme korpus jednou podélně rozříznout a potřít pikantním džemem.