Flag

Švestkový koláč s marcipánovou drobenkou

asi 24 porcí
Středně obtížné
40
Vzpomínky na dětství na kynuté koláče s netradiční drobenkou s Marcipánem Dr. Oetker a rychlým kynutím se sušeným Droždím Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)

Přísady

Na těsto
200 mlmléko polotučné
75 gmáslo změkklé, nebo margarín
400 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
50 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
Na náplň
2000 gšvestky
Na drobenku
1 baleníMarcipán Dr. Oetker
70 gcukr
75 gmáslo změkklé
150 ghladká mouka
50 gmandle mleté
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Marcipán Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout.

2

Na přípravu náplně švestky očistíme, zbavíme pecek a podélně rozpůlíme ale nedokrojíme.

3

Na přípravu drobenky do mísy nastrouháme marcipán. Přidáme cukr, máslo, mouku a mandle a ručně vypracujeme drobenku.

4

Na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme z těsta plát 30x40 cm. Plát přeneseme na vymazaný s moukou vysypaný plech. Obložíme hustě švestkami, které klademe přes sebe jako střešní tašky vnitřní stranou směrem nahoru. Povrch posypeme drobenkou a koláč nechápe ještě asi 10 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 30 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

5

Koláč necháme vychladnout.