COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Vánoční štola

(3)
Přidat hodnocení Děkujeme za Vaše hodnocení!
    (Nechutná mi)
    (Dá se)
    (Chutný)
    (Mňam mňam)
    (Dokonalý)

slavnostní snídaně

asi 16 porcí

střední obtížnost 60 minut

Přísady

Přísady

na recept Vánoční štola

Na těsto:

300 g rozinky
100 ml rum
375 g hladká mouka
1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
100 ml mléko polotučné
50 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
špetka sůl
1 zarovnaná PL Perníkové koření Dr. Oetker
2 ks vejce
175 g máslo nebo margarínu změklého
200 g kandovaná citrusová kůra
100 g mandle mletých

Na potření:

75 g máslo rozpuštěného
1 zarovnaná PL moučkový cukr

Ještě potřebujeme:

příprava

příprava

1

Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme odležet, nejlépe přes noc.

2

V míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

3

Do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.

4

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm). Plát zavineme, válečkem vytvoříme důlek po celé délce a přehneme. Uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Štolu necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 160°C

Horkovzdušná trouba: 140°C

Doba pečení: asi 50 min.

5

Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horkou štolu potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Vánoční štola

Na porci/kus Na 100 g/ml
Energie 1577kJ
376kcal
1535kJ
366kcal
Tuky 18g 17g
Sacharidy 46g 45g
Bílkoviny 5.8g 5.6g
0 Záložka