Flag

Vánoční štola

asi 16 porcí
Středně obtížné
60
Slavnostní snídaně s výrobky Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Štolu lze v dobře uchovat zablenou v potravinářské fólii nebo v alobalu.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)

Přísady

Na těsto
300 grozinky
100 mlrum
375 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
100 mlmléko polotučné
50 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
1 zarovnaná PLPerníkové koření Dr. Oetker
2 ksvejce slepičí
175 gmáslo nebo margarínu změklého
200 gkandovaná citrusová kůra
100 gmandle mletých
Na potření
75 gmáslo rozpuštěného
1 zarovnaná PLmoučkový cukr
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Perníkové koření Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme odležet, nejlépe přes noc.

2

V míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

3

Do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.

4

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm). Plát zavineme, válečkem vytvoříme důlek po celé délce a přehneme. Uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Štolu necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 50 minut

Elektrická trouba: 160 °C

Horkovzdušná trouba: 140 °C

5

Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horkou štolu potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Náš tip

  • Štolu lze v dobře uchovat zablenou v potravinářské fólii nebo v alobalu.