COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Velikonoční uzlíky

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Chutná pochoutka na velikonoční stůl

asi 15 kusů

snadná příprava 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Velikonoční uzlíky

Na těsto:

200 g hladká mouka
150 g mouka polohrubá
1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
špetka sůl
2 - 3 PL cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
3 PL citrónová kůra (nastrouhané z 1 chemicky neošetřeného citrónu)
1 ks vejce
50 g máslo nebo margarínu změklého
1 zarovnaná PL olej
200 ml mléko polotučné vlažného

Na ozdobení:

1 ks vejce
50 g cukr hrubého

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta v míse vařečkou promícháme hladkou a polohrubou mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, citrónovou kůru a vejce. Přidáme změklé máslo nebo margarín, olej a mléko. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Poté ještě jednou důkladně propracujeme, proprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě dobře nakynout (30-60 minut).

2

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Vypracujeme z něj válec, který rozkrájíme na 15 ks. Z každého kousku vyválíme váleček asi 20 cm dlouhý a uvážeme uzlík. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Doba pečení: asi 20 minut

3

Po upečení necháme uzlíky vychladnout. Velikonoční uzlíky uchováváme zakryté.

Nutriční hodnoty na recept Velikonoční uzlíky

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 682 kJ
163 kcal
1160 kJ
277 kcal
Tuky 5.02 g 8.51 g
Sacharidy 25.42 g 43.08 g
Bílkoviny 4.22 g 7.15 g