Flag

Pórkový koláč

asi 12 porcí
Jednoduché
125
Voňavý slaný koláč k večeři nebo na párty.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
200 ghladká mouka
1 zarovnaná KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1 zarovnaná KLsůl
1 ksvejce slepičí
100 gmáslo změklé
2 PLvoda
Na náplň
3 PLolej
250 gpórek očištěný najemno nakrájený
1 kscibule menší
250 gslanina nakrájená na kostičky
250 mlsmetana ke šlehání 33%
3 ksvejce slepičí
3 PLparmazán strouhaný
1 zarovnaná KLsůl
špetkamletá sladká paprika
Ještě potřebujeme
koláčová forma (Ø 27 cm)
pánev
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem a solí. Přidáme vejce, máslo a vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto necháme asi hodinu v chladničce odpočinout.

2

Na přípravu náplně v pánvi na rozpáleném oleji orestujeme pórek, najemno nakrájenou cibuli a slaninu asi 2 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.

3

Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 3 mm a průměru 29 cm. Plát opatrně přeneseme do vymazané formy a přitiskneme i k okraji formy do výšky 3 cm.

4

V míse smícháme smetanu s vejcem, parmazánem, solí a paprikou. Přidáme vychladlou orestovanou směs a důkladně promícháme. Náplň nalijeme do formy na těsto a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 45 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

5

Po upečení necháme koláč asi 5 minut zchladnout. Podáváme teplý.