Flag

Vánočka

1 ks
Středně obtížné
150
Vánoční klasika, kterou si můžete připravit i během roku. S Droždím Dr. Oetker se vždy povede!
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
200 ghladká mouka
200 gmouka polohrubá
špetkasůl
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
60 gcukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
130 mlmléko polotučné vlažné
3 ksžloutek
50 grozinky
80 gmáslo změklé
Na potření a posypání
1 ksvejce slepičí
25 gmandlové plátky
1 PLmoučkový cukr
Ještě potřebujeme
plech na pečení
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme prosáté obě mouky se solí, droždím, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. V mléce vyšleháme žloutky a nalijeme do směsi.  Přidáme rozinky a máslo a vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na stěnu mísy. Povrch těsta zakryjeme potravinou folií a utěrkou a necháme na teplém místě asi na 50 minut kynout.

2

Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého vyválíme váleček a spleteme do vánočky.  Položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme na teplém místě ještě 30 minut kynout. Vánočku potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Poté teplotu snížíme na 160 °C a vánočku ještě asi 30 minut dopečeme.

4

Vánočku necháme vychladnout.

5

Před servírováním ji poprášíme moučkovým cukrem.