Flag

Žitný kváskový chléb

1 ks
Středně obtížné
160
Velmi dobrý chléb se sezamovým semínkem s použitím Žitného kvásku Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
200 ghladká mouka pšeničná chlebová
250 gžitná mouka
10 gsůl
1 zarovnaná KLcukr
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
1 balíčekŽitný kvásek Dr. Oetker
450 mlvoda vlažná
25 gmáslo rozpuštěné
Na potření a posypání
trochuvoda
30 gsezamová semínka bílá
Ještě potřebujeme
forma chlebová (30 x 11cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem.  Postupně přidáváme vodu, máslo a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi  hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.

2

Povrch potřeme vodou, posypeme sezamovým semínkem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C


Poté snížíme teplotu.

Doba pečení: asi 35 minut

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

3

Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.