
Brynzová placka
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta v hrnci uvaříme bramboru ve slupce doměkka. Droždí smícháme s mlékem, cukrem, 1 zarovnanou PL mouky a necháme asi 15 minut, dokud nevznikne kvásek. Do mísy prosejeme zbylou mouku. Přidáme kypřicí prášek, sůl, najemno nastrouhanou bramboru, olej a kvásek a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.
Na přípravu brynzy do mísy rozdrobíme tofu. Přidáme Creme Vega, sůl, droždí a šťávu a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka.
Vykynulé těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme pomocí válečku do tvaru oválu. Vyválené těsto přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a ještě prsty namočenými v oleji vytvarujeme. Povrch potřeme brynzou tak, že ponecháme 1 cm volný okraj. Náplň posypeme cibulí nakrájenou na kolečka a uzeným tempehem nakrájeným na malé kostičky. Takto necháme koláč ještě asi 10 minut kynout. Poté okraje potřeme vodou a vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 40 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 180 °C
Teplota trouby s větrákem: 160 °C
Ihned po dopečení okraje potřeme rozpuštěným máslem.
Podáváme teplý i studený. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou.
Související recepty

Středomořské pečivo s mletým masem

Dýňový koláč se sýrovou náplní

Batátovo-dýňová polévka

Slaný koláč se slaninou a pórkem

Bramborové preclíky

Bílková zeleninová omeleta
