Flag

Kvásková vánočka

asi 10 porcí
Jednoduché
125
Voňavá vánočka s Žitným kváskem Dr. Oetker, která nesmí chybět na žádném adventním stole.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
80 grozinky
2 PLrum
300 mlmléko polotučné
100 gmáslo
500 gmouka polohrubá
špetkasůl
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
1 balíčekŽitný kvásek Dr. Oetker
80 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
špetkamuškátový oříšek mletý
2 ksvejce slepičí
Na potření a posypání
1 ksvejce slepičí
80 gmandlové plátky
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo.   V míse smícháme mouku se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.  Přidáme vejce a máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme těsto dohladka.  Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a rozdělíme na devět stejných dílů. Z každého dílu vyválíme váleček, který postupně splétáme do vánočky. Nejprve upleteme cop ze čtyř, poté ze tří a nakonec ze dvou válečků.  Vánočku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ji potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Na třech místech do ní zapíchneme špejle, aby se nám vánočka při pečení nezbortila. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 45 minut

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

3

Vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.