Flag

Kváskový chléb

1 ks
Jednoduché
130
Vůni čerstvě upečeného domácího kváskového chleba se Žitným kváskem Dr. Oetker se nic nevyrovná.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na žitný kvásek
1 balíčekŽitný kvásek Dr. Oetker
2 PLžitná mouka hladká (plus další mouka na krmení kvásku)
voda stejné množství
Na těsto
340 ghladká mouka
160 gžitná mouka chlebová
280 gžitný kvásek
2 zarovnaná KLsůl
1 zarovnaných KLkmín drcený
1 PLmed tekutý
300 mlvoda
Ještě potřebujeme
větší sklenice s víčkem
potravinářská folie
ošatka nebo mísa
plech na pečení
alobal
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
1

Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.

2

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky s kváskem, solí, kmínem, medem a vodou a ručně důkladně propracujeme.  Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji do mísy vymazané olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 3 hodiny na teplém místě kynout. Během té doby každou hodinu z každé strany vytáhneme směrem ven a přeložíme zpět a zase necháme kynout dál. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo mísu vyložíme dostatečně  pomoučenou utěrkou a vložíme do ní těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě plech a poté ho potřeme olejem. Vykynuté těsto vyklopíme na plech, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: 250 °C

Horkovzdušná trouba: 230 °C

3

Poté snížíme teplotu a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme. 

Doba pečení: asi 25 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 210 °C

4

Chléb necháme vychladnout na mřížce.