Flag

Zrníčkový kváskový chléb bez hnětení

1 ks
Jednoduché
130
Kváskový chleba se Žitným kváskem Dr. Oetker je plný semínek a téměř bez práce.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na žitný kvásek
1 balíčekŽitný kvásek Dr. Oetker
2 PLžitná mouka hladká (plus další mouka na krmení kvásku)
voda stejné množství
Na těsto
300 ghladká mouka
200 gšpaldová mouka celozrnná
1,5 zarovnaná KLsůl
1 zarovnaných KLkmín drcený
1 PLžitný kvásek
4 PLsemínka slunečnicová a dýňová
350 mlvoda vlažná
Ještě potřebujeme
větší sklenice s víčkem
potravinářská folie
ošatka nebo cedník
forma na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
alobal
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
1

Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.

2

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, kmínem,  kváskem a semínky.  Přidáme vodu a ručně důkladně propracujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 12 – 14 hod. na teplém místě odpočívat. Na dostatečně pomoučené pracovní desce těsto doširoka roztáhneme, překládáme proti sobě horizontálně a poté vertikálně. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo cedník vyložíme dostatečně  pomoučenou utěrkou a vložíme odpočinuté těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě formu a poté ji vymažeme olejem. Naneseme do ní těsto, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme. 

Doba pečení: asi 40 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

3

Chléb necháme vychladnout.