Co je Fondán?

Ozdobte si Vánoce

Fondán je cukrová potahovací a modelovací hmota, se kterou můžete potáhnout dort, cupcakes, vánoční cukroví nebo roládu či vymodelovat různé drobné cukrové ozdoby.

Fondán má široké využití a v je ideálním pomocníkem každé cukrářky. Jeho název pochází z francouzského slova „fondre“ neboli rozpustit. A to je přesně to, co se s fondánem stane, když ho vložíte do úst.

Jaký je rozdíl mezi fondánem a marcipánem?

Složení:

Marcipán je složen z mandlí a cukru. Má vynikající a neopakovatelnou chuť. Marcipán Dr.Oetker obsahuje 40% mandlí, což je množství, díky kterému se s marcipánem stále velmi dobře pracuje, marcipán se netrhá a zároveň obsahuje velmi vysoké procento mandlí. Fondán je složen zejména z cukru a glukózového sirupu. Fondán bílá potahovací hmota Dr.Oetker je extra hladký a pružný, dobře se s ním pracuje a nedrobí se.

Barva:

Marcipán je vzhledem k obsahu mandlí nažloutlý. Proto se nehodí například na potahování moučníků, které chceme mít sněhově bílé (například svatební dort). Fondán se pyšní sněhově bílou barvou, je proto ideální všude tam, kde chceme tuto přednost využít. Navíc je tvárnější a elastičtější než marcipán a lépe se s ním při potahování dortů pracuje.

Použití:

Použití marcipánu a fondánu se téměř neliší. S oběma výrobky můžete snadno potahovat moučníky i modelovat různé ozdoby. Záleží, čemu dáváte přednost. Pokud máte rádi marcipánovou chuť a zároveň chcete mít dort sněhově bílý, můžete dort pokrýt nejprve marcipánem a poté fondánem. Marcipán můžete použít i při pečení a nastrouhat jej do koláče.

Jak fondánem potahovat?

1

Chcete- li fondánem pokrýt dort či roládu, nejprve moučník pokryjte vrstvou máslového krému/šlehačky/krémové náplně Dr.Oetker. Krém na moučníku uhlaďte stěrkou, aby byl jeho povrch hladký. Tím zakryjete veškeré drobné prasklinky v těstě a zajistíte, že moučník bude po nanesení fondánu krásně hladký. Moučník vložte do chladničky. Fondán se totiž mnohem lépe pokládá na ztuhlý krém. 

2

Fondán rozpracujte rukama a jemně posypte moučkovým cukrem (můžete použít i kukuřičný nebo bramborový škrob). Tím zabráníte, aby se fondán lepil na ruce a pracovní plochu. Pokud je fondán příliš suchý a začíná praskat, přidejte do něj malé množství vody.

3

Fondán vyválejte od středu do stran a fondánem neustále otáčejte. Tím zajistíte, že bude fondán vyválen rovnoměrně. Fondán vyválejte do požadované velikosti a položte jej na moučník a uhlaďte. Pokud pokrýváte fondánem dort, uhlaďte nejprve vrchní část dortu. Poté pomalu začnete uhlazovat boční strany dortu krouživými pohyby rukou. Po potažení dortu případně nadbytečný fondán odřežeme.

4

Moučník potažený fondánem můžete také snadno ozdobit. Z fondánu můžete vymodelovat např. růžičku, vykrajovátky vykrájet různé vzory a ty pak pomocí trochy vody přilepit na dort. Stejně můžete potahovat například cupcakes nebo cukroví. Vaší fantazii se meze nekladou. Moučník potažený fondánem můžete snadno ozdobit Tubičkami na zdobení Dr.Oetker nebo cukrovým zdobením, které snadno k fondánu přilepíte pomocí tubiček Dr.Oetker.

Fondán (2 Výrobků)

Podívejte se online na dostupnost produktů v obchodech

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní

Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám