COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Co je Fondán?

Ozdobte si Vánoce

Fondán je cukrová potahovací a modelovací hmota, se kterou můžete potáhnout dort, cupcakes, vánoční cukroví nebo roládu či vymodelovat různé drobné cukrové ozdoby.

Fondán má široké využití a v je ideálním pomocníkem každé cukrářky. Jeho název pochází z francouzského slova „fondre“ neboli rozpustit. A to je přesně to, co se s fondánem stane, když ho vložíte do úst.

Jaký je rozdíl mezi fondánem a marcipánem?

Složení:

Marcipán je složen z mandlí a cukru. Má vynikající a neopakovatelnou chuť. Marcipán Dr.Oetker obsahuje 40% mandlí, což je množství, díky kterému se s marcipánem stále velmi dobře pracuje, marcipán se netrhá a zároveň obsahuje velmi vysoké procento mandlí. Fondán je složen zejména z cukru a glukózového sirupu. Fondán bílá potahovací hmota Dr.Oetker je extra hladký a pružný, dobře se s ním pracuje a nedrobí se.

Barva:

Marcipán je vzhledem k obsahu mandlí nažloutlý. Proto se nehodí například na potahování moučníků, které chceme mít sněhově bílé (například svatební dort). Fondán se pyšní sněhově bílou barvou, je proto ideální všude tam, kde chceme tuto přednost využít. Navíc je tvárnější a elastičtější než marcipán a lépe se s ním při potahování dortů pracuje.

Použití:

Použití marcipánu a fondánu se téměř neliší. S oběma výrobky můžete snadno potahovat moučníky i modelovat různé ozdoby. Záleží, čemu dáváte přednost. Pokud máte rádi marcipánovou chuť a zároveň chcete mít dort sněhově bílý, můžete dort pokrýt nejprve marcipánem a poté fondánem. Marcipán můžete použít i při pečení a nastrouhat jej do koláče.

Jak fondánem potahovat?

1

Chcete- li fondánem pokrýt dort či roládu, nejprve moučník pokryjte vrstvou máslového krému/šlehačky/krémové náplně Dr.Oetker. Krém na moučníku uhlaďte stěrkou, aby byl jeho povrch hladký. Tím zakryjete veškeré drobné prasklinky v těstě a zajistíte, že moučník bude po nanesení fondánu krásně hladký. Moučník vložte do chladničky. Fondán se totiž mnohem lépe pokládá na ztuhlý krém. 

2

Fondán rozpracujte rukama a jemně posypte moučkovým cukrem (můžete použít i kukuřičný nebo bramborový škrob). Tím zabráníte, aby se fondán lepil na ruce a pracovní plochu. Pokud je fondán příliš suchý a začíná praskat, přidejte do něj malé množství vody.

3

Fondán vyválejte od středu do stran a fondánem neustále otáčejte. Tím zajistíte, že bude fondán vyválen rovnoměrně. Fondán vyválejte do požadované velikosti a položte jej na moučník a uhlaďte. Pokud pokrýváte fondánem dort, uhlaďte nejprve vrchní část dortu. Poté pomalu začnete uhlazovat boční strany dortu krouživými pohyby rukou. Po potažení dortu případně nadbytečný fondán odřežeme.

4

Moučník potažený fondánem můžete také snadno ozdobit. Z fondánu můžete vymodelovat např. růžičku, vykrajovátky vykrájet různé vzory a ty pak pomocí trochy vody přilepit na dort. Stejně můžete potahovat například cupcakes nebo cukroví. Vaší fantazii se meze nekladou. Moučník potažený fondánem můžete snadno ozdobit Tubičkami na zdobení Dr.Oetker nebo cukrovým zdobením, které snadno k fondánu přilepíte pomocí tubiček Dr.Oetker.

Fondán (2 Výrobků)

* Velikosti výrobků neodpovídají skutečnosti