Flag

Větrníkový dort Crème Olé

12 porcí
Náročné
180
Oblíbený dezert ve formě dortu s Crème Olé.
Přísady
Příprava
Náš tip
Větrník můžeme připravit i na celý plech o rozměru 30 × 40 cm. V tomto případě doporučujeme množství všech surovin zdvojnásobit. Doporučujeme přesně dodržet postup a dort nechat v chladničce minimálně 3–4 hodiny, aby nám ztuhlo máslo v krému.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
150 mlvoda
50 gmáslo
1 PLcukr
špetkasůl
150 gmouka polohrubá
3 ksvejce
Na krém
2 balíčkyCrème Olé Slaný karamel Dr. Oetker
450 mlmléko polotučné studené
Na šlehačku
1 balíčekŠlehačka v prášku Dr. Oetker
150 mlmléko polotučné
Na karamelovou polevu
100 gcukr krystal
45 gmáslo
80 mlsmetana ke šlehání 33%
80 gmoučkový cukr
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
dortová forma (Ø 24 cm)
Picture - Crème Olé Slaný karamel Dr. Oetker
Picture - Šlehačka v prášku  Dr. Oetker
1

Ve 450 ml mléka vyšleháme ze 2 balíčků Crème Olé krém.

2

Na přípravu těsta přivedeme v hrnci k varu vodu s máslem, solí a cukrem. Do vroucí směsi vsypeme mouku a soustavně mícháme vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce a nevytvoří kompaktní hmotu (těsto tzv. „odpálíme“). Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

3

Do vychladlého těsta přidáme po jednom vejce a při nízkých otáčkách pomocí háků šlehače vymícháme lepivé a mírně tekuté těsto.

4

Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto stěrkou rozetřeme do formy. Pečeme v rozehřáté troubě (bez otevírání dvířek!!!). Po upečení troubu neotevíráme alespoň 20 minut.

Doba pečení: 10 minut

Horkovzdušná trouba: 220 °C


Následně pečeme:

Doba pečení: 35 minut

Elektrická trouba: 160 °C

5

Na pánvi na mírném ohni necháme za stálého míchání zkaramelizovat cukr, přidáme máslo nakrájené na kostky a mícháme. Po smísení másla s karamelem přidáme smetanu ke šlehání a za stálého míchání zahříváme na slabém ohni ještě asi 5 minut, dokud se směs úplně nespojí. Do připraveného karamelu přidáme 80 g prosátého moučkového cukru a rozmícháme na hladkou polevu.

6

Těsto vyjmeme z trouby a vroubkovaným nožem horizontálně rozkrojíme na dvě poloviny. Spodní část těsta necháme ve formě, vrchní část nakrájíme ostrým nožem na 12 trojúhelníků, které namáčíme v karamelu a odkládáme na papír na pečení do chladničky ztuhnout.

7

Na spodní část těsta naneseme stěrkou vrstvu karamelového krému, uhladíme a na tuto vrstvu rozetřeme vyšlehanou šlehačku. Na šlehačku rozložíme ztuhlé trojúhelníky s karamelovou polevou a necháme v chladničce ztuhnout alespoň 3 hodiny, nebo přes noc. Dort krájíme čistým ostrým nožem a podáváme.

Náš tip

  • Větrník můžeme připravit i na celý plech o rozměru 30 × 40 cm. V tomto případě doporučujeme množství všech surovin zdvojnásobit. Doporučujeme přesně dodržet postup a dort nechat v chladničce minimálně 3–4 hodiny, aby nám ztuhlo máslo v krému.