Flag

Sladký uzel

asi 8 porcí
Středně obtížné
60
Kynutý uzel s Droždím Dr. Oetker provoněný Vanilínovým cukrem Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
500 ghladká mouka
1 zarovnaná KLsůl
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
100 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 ksvejce slepičí
250 mlmléko polotučné vlažné
80 gmáslo rozpuštěné
50 gmandle sekané
cukr nadrcené kousky (z cukru v kostkách)
Na potření
2 PLmléko polotučné
Ještě potřebujeme
plech na pečení
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku se solí, droždím, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme vejce, mléko, máslo a mandle a ručně vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.

2
Picture - Sladký uzel - postup 1
Picture - Sladký uzel - postup 2
Picture - Sladký uzel - postup 3

Poté těsto na pomoučené pracovní ploše propracujeme spolu s nadrcenými kousky cukru a rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvoříme váleček dlouhý asi 40 cm. Válečky spleteme do kříže podle obrázku 1. Konce válečků  překládáme ve směru hodinových ručiček podle obrázku 2. Poté přitlačíme spodní konce proti směru hodinových ručiček podle obrázku 3. Uzel opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

3

Povrch potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky mlékem a ještě necháme asi 30 minut na teplém místě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 40 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

4

Necháme vychladnout.