Karob – alternativa kakaa

V mnoha příspěvcích se vedle klasického a holandského kakaa uvádí coby druh také karob. Ten má podobnou chuť třeba v koláčích, muffinech nebo cukroví. Nicméně karob není druh kakaa, ale jeho náhrada.
Karobový prášek a sirup se vyrábějí z plodů středozemního stromu Ceratonia siliqua, známého spíše pod českými názvy chlebovník, chléb svatého Jana, svatojánský chléb či rohovník obyčejný.

Tmavý karob

Karob je moderní alternativou kakaa. Používá se stejně jako kakao, ale bez nutnosti tolik doslazovat. Karob je přirozeně sladký, a proto může být množství přidaného cukru v receptu až o 1/3 nižší než při použití kakaa.

Karobový prášek se získává pečlivým mletím lusku ze subtropického stromu s názvem rohovník obecný. Následně se suší a praží. Má vysoký obsah vápníku, vlákniny, bílkovin a minerálů, neobsahuje kofein a má velmi nízký obsah tuku.

Jak karob chutná? Karob (nebo též svatojánský chléb) má mírně nasládlou kořeněnou chuť.

Co je karob a co všechno umí?

Karob je bohatý na bílkoviny, minerály, vitaminy, zejména A, B a D, hořčík, vápník, železo, fosfor a nikl. I klasické kakao obsahuje hodně zdraví prospěšných látek. Oproti kakau ovšem karob neobsahuje kofein a některé alergenní látky, proto je považován za zdravější variantu kakaa. Z výčtu toho, co karob umí, je patrné, že je v některých aspektech vskutku zdravější než kakao.

Karobový prášek podporuje zdravé trávení, řeší žaludeční problémy a pomáhá při vylučování. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je zdrojem rychlého přísunu potřebné energie. Velmi dobře se uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin. Díky vysokému obsahu vápníku se používá jako výživový doplněk při osteoporóze. A v neposlední řadě je skvělou náhradou čokolády pro ty, kteří nedovedou odolat mlsání a kvůli tomu přibírají.

Od Jana Křtitele ke karátu

Název je inspirován legendou o svatém Janu Křtiteli, který přežil na nemilosrdné poušti jen díky semínkům karobu, protože kromě toho, že jsou velmi chutné, dodávají rovněž spoustu energie obsažené v bílkovinách a cukrech. Navíc semínko karobu nenasává žádnou vlhkost, takže váží naprosto stejně na moři i v poušti. Také proto se stalo prototypem jednoho diamantového karátu (zkratka CT) – semínka karobu vykazují vzácně standardní hmotnost, a to 0,2 g. Od karobu ke karátu tedy není daleko.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní
Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám