
Velikonoční uzlíky
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta v míse vařečkou promícháme hladkou a polohrubou mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, citrónovou kůru a vejce. Přidáme změklé máslo nebo margarín, olej a mléko. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Poté ještě jednou důkladně propracujeme, proprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě dobře nakynout (30-60 minut).
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Vypracujeme z něj válec, který rozkrájíme na 15 ks. Z každého kousku vyválíme váleček asi 20 cm dlouhý a uvážeme uzlík. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 190 °C
Teplota trouby s větrákem: 170 °C
Po upečení necháme uzlíky vychladnout. Velikonoční uzlíky uchováváme zakryté.
Související recepty

Muffiny s glazurovanými jablky

Rumové banánky v listovém těstě

Broskvový koláč s čokoládovými kousky

Štolový pletenec

Velikonoční perníčky

Velikonoční vajíčka z lineckého těsta
