COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Využití vanilky

Je logické, že se vanilka kvůli své sladké chuti a aromatu používá v potravinářském průmyslu, a to zejména ve sladkých potravinách. Avšak vanilka není jen příjemně sladká. Dokáže chuť pokrmu i zvýraznit. Nahradíme-li část cukru v receptu vanilkou, ve výsledku budeme jíst lahůdku s pocitem větší sladkosti a přitom s menší dávkou cukru.

Výčet lákavých „sladkostí“, v nichž můžeme vanilku „potkat“, je dlouhý – pudingy, zmrzlina, čokoláda, čajové pečivo, ovocné a čokoládové dezerty a sladké omáčky a… Místo tří teček si každý může dopsat svou nejoblíbenější pochoutku s vanilkou.

 

Likéry, parfémy, doutníčky

S vanilkou si dávají dostaveníčko také milovnice či milovníci sladkých likérů Galliano nebo Crème de Cacao, kávy a dalších. Ale třeba také ti, kteří milují parfémy či jiné kosmetické výrobky s vanilkovou vůní, nebo ti, kteří si rádi vychutnají doutníček s příchutí vanilky. Naopak odvětvím, ve kterém se vanilka kdysi používala ve větším množství, ale dnes už jen okrajově, je medicína.

 

Sedm životů

Širokou škálu využití vanilka skýtá rovněž v naší domácí kuchyni. Vanilková tobolka má totiž „sedm životů“ a je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka (nebo jiné tekutiny dle receptu). Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahříváme na potřebnou „receptovou“ teplotu a tobolku v ní následně necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, je škoda ji vyhazovat. Můžeme ji osušit a použít znovu.

 

Domácí výroba

Plod vanilovníku má neuvěřitelný potenciál chuti a aromatu. Použitou vanilkovou tobolku můžeme vložit na dno cukřenky, zasypat ji krystalovým nebo moučkovým cukrem a za týden máme cukr vonící „jako lusk“. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění cca 5 kg cukru. Již použitou tobolku můžeme vložit například do třtinového rumu, vodky či medoviny a za několik dní si tak vyrobíme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.

 

Žlutá barva

A nakonec jedno upozornění. Jsme zvyklí, že vanilková zmrzlina nebo vanilkový puding mají krásnou žlutou barvou. Jde ovšem o barvu žloutků, ze kterých se vanilkový krém i zmrzlina vyrábějí.