Využití vanilky

Je logické, že se vanilka kvůli své sladké chuti a aromatu používá v potravinářském průmyslu, a to zejména ve sladkých potravinách. Avšak vanilka není jen příjemně sladká. Dokáže chuť pokrmu i zvýraznit. Nahradíme-li část cukru v receptu vanilkou, ve výsledku budeme jíst lahůdku s pocitem větší sladkosti a přitom s menší dávkou cukru.

Výčet lákavých „sladkostí“, v nichž můžeme vanilku „potkat“, je dlouhý – pudingy, zmrzlina, čokoláda, čajové pečivo, ovocné a čokoládové dezerty a sladké omáčky a… Místo tří teček si každý může dopsat svou nejoblíbenější pochoutku s vanilkou.

Likéry, parfémy, doutníčky

S vanilkou si dávají dostaveníčko také milovnice či milovníci sladkých likérů Galliano nebo Crème de Cacao, kávy a dalších. Ale třeba také ti, kteří milují parfémy či jiné kosmetické výrobky s vanilkovou vůní, nebo ti, kteří si rádi vychutnají doutníček s příchutí vanilky. Naopak odvětvím, ve kterém se vanilka kdysi používala ve větším množství, ale dnes už jen okrajově, je medicína.

Sedm životů

Širokou škálu využití vanilka skýtá rovněž v naší domácí kuchyni. Vanilková tobolka má totiž „sedm životů“ a je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka (nebo jiné tekutiny dle receptu). Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahříváme na potřebnou „receptovou“ teplotu a tobolku v ní následně necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, je škoda ji vyhazovat. Můžeme ji osušit a použít znovu.

Domácí výroba

Plod vanilovníku má neuvěřitelný potenciál chuti a aromatu. Použitou vanilkovou tobolku můžeme vložit na dno cukřenky, zasypat ji krystalovým nebo moučkovým cukrem a za týden máme cukr vonící „jako lusk“. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění cca 5 kg cukru. Již použitou tobolku můžeme vložit například do třtinového rumu, vodky či medoviny a za několik dní si tak vyrobíme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.

Žlutá barva

A nakonec jedno upozornění. Jsme zvyklí, že vanilková zmrzlina nebo vanilkový puding mají krásnou žlutou barvou. Jde ovšem o barvu žloutků, ze kterých se vanilkový krém i zmrzlina vyrábějí.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní
Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám