Na výrobu zavařenin používáme výhradně čerstvé, bezchybné ovoce. Přezrálé nebo poškozené ovoce není vhodné. Můžeme také sklidit ovoce ze zahrady v období zralosti, zamrazit jej (např. rebarboru nebo jahody) a později kombinovat s jiným druhem. V tom případě zmrazené ovoce nejdříve zvážíme, teprve potom ho necháme rozmrazit a vzniklou šťávu použijeme.
Slupka broskví a nektarinek zbarvuje džem lehce do hněda. Světlý džem získáme z oloupaných plodů. Pro přípravu džemu broskve krátce ponoříme do vroucí vody a pak oloupeme, protože slupka je pevnější a při vaření se uvolní od dužiny. Broskve a nektarinky dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.
Pro zpracování na marmeládu lze citrusové plody vylisovat, nakrájet na filátka nebo rozmixovat (pro milovníky typicky nahořklé chuti např. pomerančové marmelády). Čím je ovoce kyselejší, tím vyšší poměr cukru k ovoci bychom měli zvolit.
Jablka jsou v prodeji celoročně v široké paletě odrůd a z mnoha zemí původu. Jablka a hrušky spolu v džemech velmi dobře ladí. Jablka můžeme také dobře kombinovat s kiwi a švestkami nebo zpracovat ve formě čisté šťávy na želé.
Citlivé plody jahod nikdy nemyjeme pod tekoucí vodou! Pokud se měkké plody poškodí, ztrácejí rychle aroma a šťávu. Jahody obsahují bílkoviny, proto při vaření vzniká přírodní pěna. Po uvaření pěnu odstraníme, protože bubliny vzduchu mohou poškodit vzhled a trvanlivost džemu. Pokud jsou jahody přezrálé, je možné chuť a obsah kyselin upravit přidáním 1-2 zarovnaných kávových lžiček Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Jahody jsou vynikající v kombinaci s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.
Oba druhy ovoce jsou velmi citlivé na otlaky a snadno chytají plíseň, proto bychom měli bobuloviny zpracovávat okamžitě. Maliny a ostružiny by se neměly mýt, ale jen pečlivě probrat. Jemné bobule se snadno poškodí, ztrácejí aroma a šťávu. Kupované bobuloviny dobré jakosti nemají na dně krabičky žádnou šťávu. Maliny se hodí velmi dobře k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím. Ostružiny dobře ladí s třešněmi a jablky.
Pokud meruňky ještě nejsou příliš šťavnaté, můžeme je v džemech vhodně doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy. Meruňky se dobře doplňují s jahodami a malinami.
Rebarbora zabalená do vlhké utěrky vydrží v přihrádce na zeleninu v chladničce čerstvá několik dní. Syrová rebarbora nakrájená na kousky vydrží zmrazená až rok. Rebarboru kombinujeme s jahodami nebo jablky.
Nejznámější druhy jsou černý a červený rybíz, přičemž existují i bíle zbarvené varianty červeného rybízu. Především černý rybíz má vysoký obsah vitamínu C a patří k plodům bohatým na kyseliny. Rybíz je vhodný na zamrazení. Střapce rybízu omyjeme, necháme okapat a bobule otrháme ze stopek pomocí vidličky. Rybíz dobře ladí se všemi ostatními druhy bobulovin a s třešněmi.
TIP: Rybízový džem se skvěle hodí na slepování lineckého pečiva.
Vzhledem k tomu, že slupka švestek se nerozvaří, měly by se plody nejen zbavit pecek, ale i nakrájet na malé kousky. Švestky dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořicí nebo anýzem).
Sklízíme pouze zralé třešně, protože je nelze nechat dozrát. Polovinu odvážených plodů krátce rozmixujeme, aby se džem dal snadno roztírat a měl optimální želírovací schopnost. Třešně lze dobře kombinovat se švestkami, bobulovinami a broskvemi.
Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.
Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.
Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám