COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Nauka o ovoci

Jaké ovoce se k sobě nejlépe hodí?

Na výrobu zavařenin používáme výhradně čerstvé, bezchybné ovoce. Přezrálé nebo poškozené ovoce není vhodné. Můžeme také sklidit ovoce ze zahrady v období zralosti, zamrazit jej (např. rebarboru nebo jahody) a později kombinovat s jiným druhem. V tom případě zmrazené ovoce nejdříve zvážíme, teprve potom ho necháme rozmrazit a vzniklou šťávu použijeme.

Borůvky

Lesní borůvky a zahradní borůvky jsou dva velmi rozdílné druhy. Lesní borůvky jsou černomodré v celém plodu, jsou velmi aromatické a citlivé a měly by se ihned zpracovat. Zahradní borůvky jsou větší než lesní forma, jejich chuť je jemnější, dužina je světle zbarvená. V chladničce vydrží 1-2 dny. Vzhledem k tomu, že zahradní borůvky pouštějí málo šťávy, měla by se při zpracování na džemy část přepasírovat. Chuť můžeme upravit přidáním 1-2 zarovnaných kávových lžiček Kyseliny citrónové Dr.Oetker, protože obsah kyselin v borůvkách není příliš vysoký. Borůvky chutnají obzvláště dobře v kombinaci s jablky nebo malinami.

Broskve a nektarinky


Slupka broskví a nektarinek zbarvuje džem lehce do hněda. Světlý džem získáme z oloupaných plodů. Pro přípravu džemu broskve krátce ponoříme do vroucí vody a pak oloupeme, protože slupka je pevnější a při vaření se uvolní od dužiny. Broskve a nektarinky dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.

Citrusové ovoce

Pro zpracování na marmeládu lze citrusové plody vylisovat, nakrájet na filátka nebo rozmixovat (pro milovníky typicky nahořklé chuti např. pomerančové marmelády). Čím je ovoce kyselejší, tím vyšší poměr cukru k ovoci bychom měli zvolit.

Jablka a hrušky

Jablka jsou v prodeji celoročně v široké paletě odrůd a z mnoha zemí původu. Jablka a hrušky spolu v džemech velmi dobře ladí. Jablka můžeme také dobře kombinovat s kiwi a švestkami nebo zpracovat ve formě čisté šťávy na želé.

 

 

 

Jahody

Citlivé plody jahod nikdy nemyjeme pod tekoucí vodou! Pokud se měkké plody poškodí, ztrácejí rychle aroma a šťávu. Jahody obsahují bílkoviny, proto při vaření vzniká přírodní pěna. Po uvaření pěnu odstraníme, protože bubliny vzduchu mohou poškodit vzhled a trvanlivost džemu. Pokud jsou jahody přezrálé, je možné chuť a obsah kyselin upravit přidáním 1-2 zarovnaných kávových lžiček Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Jahody jsou vynikající v kombinaci s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.

Maliny a ostružiny

Oba druhy ovoce jsou velmi citlivé na otlaky a snadno chytají plíseň, proto bychom měli bobuloviny zpracovávat okamžitě. Maliny a ostružiny by se neměly mýt, ale jen pečlivě probrat. Jemné bobule se snadno poškodí, ztrácejí aroma a šťávu. Kupované bobuloviny dobré jakosti nemají na dně krabičky žádnou šťávu. Maliny se hodí velmi dobře k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím. Ostružiny dobře ladí s třešněmi a jablky.

Meruňky

Pokud meruňky ještě nejsou příliš šťavnaté, můžeme je v džemech vhodně doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy. Meruňky se dobře doplňují s jahodami a malinami.

Rebarbora

Rebarbora zabalená do vlhké utěrky vydrží v přihrádce na zeleninu v chladničce čerstvá několik dní. Syrová rebarbora nakrájená na kousky vydrží zmrazená až rok. Rebarboru kombinujeme s jahodami nebo jablky.

 

 

Rybíz

Nejznámější druhy jsou černý a červený rybíz, přičemž existují i bíle zbarvené varianty červeného rybízu. Především černý rybíz má vysoký obsah vitamínu C a patří k plodům bohatým na kyseliny. Rybíz je vhodný na zamrazení. Střapce rybízu omyjeme, necháme okapat a bobule otrháme ze stopek pomocí vidličky. Rybíz dobře ladí se všemi ostatními druhy bobulovin a s třešněmi. 
TIP: Rybízový džem se skvěle hodí na slepování lineckého pečiva.

Švestky

Vzhledem k tomu, že slupka švestek se nerozvaří, měly by se plody nejen zbavit pecek, ale i nakrájet na malé kousky. Švestky dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořicí nebo anýzem).

Třešně

Sklízíme pouze zralé třešně, protože je nelze nechat dozrát. Polovinu odvážených plodů krátce rozmixujeme, aby se džem dal snadno roztírat a měl optimální želírovací schopnost. Třešně lze dobře kombinovat se švestkami, bobulovinami a broskvemi.

0 Záložka