Flag

Houbový kváskový chléb

asi 14 porcí
Jednoduché
135
Byla u vás letos velká úroda hub? Pak vyzkoušejte voňavý houbový chléb s Droždím a Žitným kváskem Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Houbový chléb lze připravit i ze 75 g sušených hub, jen musíme houby před zpracováním alespoň na hodinu namočit do studené vody.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
250 ghřiby čerstvé nebo mražené
1 PLmáslo
1 kscibule
500 gchlebová mouka žitná
1 baleníDroždí sušené Dr. Oetker
1 baleníŽitný kvásek Dr. Oetker
1 KLsůl
1 KLkmín celý
350 - 400 mlvoda teplá
Na potření a posypání
1 PLvoda
2 KLkmín celý
Ještě potřebujeme
pánev
forma na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta houby omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi na másle osmažíme cibuli nakrájenou najemno. Přidáme houby a krátce orestujeme. Odstavíme a necháme vychladnout.

2

V míse smícháme mouku s droždím, kváskem, solí a kmínem. Přidáme vychladlé houby a vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše propracujeme a naneseme do formy vyložené papírem na pečení, uhladíme a necháme ještě 15 minut kynout. Povrch těsta potřeme vodou, uprostřed ostrým nožem po celé délce nařízneme a posypeme kmínem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 45 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

4

Chléb necháme ve formě zchladnout. Poté ho opatrně vyklopíme.

Náš tip

  • Houbový chléb lze připravit i ze 75 g sušených hub, jen musíme houby před zpracováním alespoň na hodinu namočit do studené vody.