na recept Vánoční čokoládovo - pomerančový dort
6 ks | bílek |
špetka | sůl |
6 ks | žloutek |
160 g | moučkový cukr |
200 g | máslo změklé |
200 g | čokoláda hořká s pomerančovou kůrou (rozpuštěná) |
110 g | hladká mouka |
50 g | mandle mleté |
0,5 balíčky | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
2 balení | Dr. Oetker Puding příchuť Vanilka |
750 ml | mléko polotučné |
160 g | máslo změklé |
120 g | moučkový cukr |
1 balíček | Vanilkový cukr Dr. Oetker |
100 g | čokoláda hořká rozpuštěná |
1 PL | rum |
2 PL | šťáva pomerančová |
1 ks | pomeranč |
200 ml | rum |
80 ml | smetana ke šlehání 33% |
100 g | čokoláda hořká |
2 KL | máslo |
elektrický ruční šlehač | |
dortová forma (Ø 26 cm) |
Na přípravu těsta v míse vyšleháme z bílků a soli elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni tuhý sníh. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Přidáme čokoládu, mouku smíchanou s mandlemi a kypřicím práškem. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Nešleháme, jen opatrně promícháme. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Plynová trouba: 170 °C
Doba pečení: asi 60 minut
Korpus necháme vychladnout. Poté ho 2 x podélně rozřízneme.
Na přípravu krému uvaříme puding s mlékem podle návodu na obale. Horký puding zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
V míse vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme čokoládu, rum a pomerančovou šťávu. Nakonec postupně přidáváme vychladlý puding (puding i máslo musejí mít stejnou pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil). Pomeranč oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Všechny 3 díly korpusu pokapeme rumem.
Spodní díl korpusu položíme na podnos, naneseme 1/3 krému a uhladíme. Na povrch naneseme polovinu nakrájeného pomeranče. Zakryjeme středním dílem, opět naneseme 1/3 krému a naneseme zbylý pomeranč. Položíme vrchní díl korpusu a zbylým krémem potřeme povrch a strany dortu. Dort uložíme asi na hodinu do chladničky.
Na polevu v kastrůlku zahřejeme smetanu těsně pod bod varu. Odstavíme a přidáme do ní nalámanou čokoládu a máslo. Metličkou mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Polevu nalejeme na povrch dortu tak, aby nám po stranách stékala. Povrch ozdobíme kousky pomeranče a uložíme do chladničky ztuhnout.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
2031
kJ
485 kcal |
1373
kJ
328 kcal |
Tuky | 30.95 g | 20.91 g |
Sacharidy | 40.93 g | 27.66 g |
Bílkoviny | 4.49 g | 3.03 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám