na recept Velikonoční vejce
5 ks | bílek |
5 ks | žloutek |
130 g | moučkový cukr |
3 PL | voda |
130 g | mouka polohrubá |
na špičku nože | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
1 PL | ořechy vlašské mleté |
1 zarovnaná PL | Holandské kakao Dr. Oetker prosáté |
1 balení | Krémová náplň vanilková Dr. Oetker |
200 ml | mléko polotučné studené |
2 - 3 PL | moučkový cukr |
175 g | kompot mandarinkový (po odkapání) |
230 g | kompot hruškový (po odkapání) |
voda na doplnění šťávy z hrušek | |
2 balíčky | Dort-želé čiré Dr. Oetker |
2 PL | cukr |
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač | |
papír na pečení |
Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny. Přidáme sníh, mouku smíchanou s kypřicím práškem, ořechy a kakaem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: 180 °C
Doba pečení: asi 30 minut
Korpus necháme vychladnout. Ze spodního dílu opatrně stáhneme papír na pečení. Poté z korpusu vykrojíme tvar vejce (okraje seřízneme tak, aby byl korpus oválný). Korpus jednou podélně rozřízneme. Vrchní část korpusu naneseme na podnos řeznou stranou dolů.
Na přípravu krému vyšleháme náplň s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Polovinu krému naneseme na spodní korpus a uhladíme. Zakryjeme druhou částí korpusu. Zbytek krému naneseme na povrch a strany korpusu a uhladíme. Z pečícího papíru si vytvoříme manžetu – pás dlouhý asi 80 cm a široký 9 cm. Manžetu upevníme těsně kolem celého dortu a konce spojíme kancelářskou sponkou nebo kolíčkem. Krém pomocí stěrky uhladíme až k papíru, aby nám želé neproteklo. Uložíme asi na hodinu do chladničky.
Na ozdobení necháme kompoty na sítku odkapat a z hruškového kompotu šťávu zachytíme. Šťávu doplníme vodou do 500 ml a připravíme želé s cukrem podle návodu na obale. Mandarinky naskládáme na povrch do středu dortu jako žloutek a kolem nich na plátky nakrájené hrušky jako bílek. Želé opatrně nalijeme na ovoce a uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
599
kJ
143 kcal |
624
kJ
149 kcal |
Tuky | 0.91 g | 0.95 g |
Sacharidy | 32.16 g | 33.50 g |
Bílkoviny | 2.08 g | 2.17 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám