Flag

Velikonoční vejce

asi 12 porcí
Středně obtížné
80
Originální velikonoční dort, který ozdobí jarní slavnostní stůl.
Přísady
Příprava
Náš tip
Odříznutou část korpusu můžeme nadrobit a boční strany dortu obalit rozdrobeným korpusem.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
5 ksbílek
5 ksžloutek
130 gmoučkový cukr
3 PLvoda
130 gmouka polohrubá
na špičku nožeKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1 PLořechy vlašské mleté
1 zarovnaná PLHolandské kakao Dr. Oetker prosáté
Na krém
1 baleníKrémová náplň vanilková Dr. Oetker
200 mlmléko polotučné studené
2 - 3 PLmoučkový cukr
Na ozdobení
175 gkompot mandarinkový (po odkapání)
230 gkompot hruškový (po odkapání)
voda na doplnění šťávy z hrušek
2 balíčkyDort-želé čiré Dr. Oetker
2 PLcukr
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač
papír na pečení
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Holandské kakao Dr. Oetker prosáté
Picture - Krémová náplň vanilková Dr. Oetker
Picture - Dort-želé čiré Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny. Přidáme sníh, mouku smíchanou s kypřicím práškem, ořechy a kakaem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 30 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

2

Korpus necháme vychladnout. Ze spodního dílu opatrně stáhneme papír na pečení. Poté z korpusu vykrojíme tvar vejce (okraje seřízneme tak, aby byl korpus oválný).  Korpus jednou podélně rozřízneme. Vrchní část korpusu naneseme na podnos řeznou stranou dolů.

3

Na přípravu krému vyšleháme náplň s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Polovinu krému naneseme na spodní korpus a uhladíme. Zakryjeme druhou částí korpusu. Zbytek krému naneseme na povrch a strany korpusu a uhladíme. Z pečícího papíru si vytvoříme manžetu – pás dlouhý asi 80 cm a široký 9 cm. Manžetu upevníme těsně kolem celého dortu a konce spojíme kancelářskou sponkou nebo kolíčkem. Krém pomocí stěrky uhladíme až k papíru, aby nám želé neproteklo. Uložíme asi na hodinu do chladničky.

4

Na ozdobení necháme kompoty na sítku odkapat a z hruškového kompotu šťávu zachytíme. Šťávu doplníme vodou do 500 ml a připravíme želé s cukrem podle návodu na obale. Mandarinky naskládáme na povrch do středu dortu jako žloutek a kolem nich na plátky nakrájené hrušky jako bílek. Želé opatrně nalijeme na ovoce a uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky.

Náš tip

  • Odříznutou část korpusu můžeme nadrobit a boční strany dortu obalit rozdrobeným korpusem.