COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Velikonoční vejce

(0)
5 1 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Originální velikonoční dort, který ozdobí jarní slavnostní stůl.

asi 12 porcí

střední obtížnost 45 minut

Přísady

Přísady

na recept Velikonoční vejce

Na těsto:

5 ks bílek
5 ks žloutek
130 g moučkový cukr
3 PL voda
130 g mouka polohrubá
na špičku nože Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1 PL ořechy vlašské mleté
1 zarovnaná PL Holandské kakao Dr. Oetker prosáté

Na krém:

1 balení Krémová náplň vanilková Dr. Oetker
200 ml mléko polotučné studené
2 - 3 PL moučkový cukr

Na ozdobení:

175 g kompot mandarinkový (po odkapání)
230 g kompot hruškový (po odkapání)
voda na doplnění šťávy z hrušek
2 balíčky Dort-želé čiré Dr. Oetker
2 PL cukr

Ještě potřebujeme:

dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač
papír na pečení

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny. Přidáme sníh, mouku smíchanou s kypřicím práškem, ořechy a kakaem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Plynová trouba: 180 °C

Doba pečení: asi 30 minut

2

Korpus necháme vychladnout. Ze spodního dílu opatrně stáhneme papír na pečení. Poté z korpusu vykrojíme tvar vejce (okraje seřízneme tak, aby byl korpus oválný).  Korpus jednou podélně rozřízneme. Vrchní část korpusu naneseme na podnos řeznou stranou dolů.

3

Na přípravu krému vyšleháme náplň s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Polovinu krému naneseme na spodní korpus a uhladíme. Zakryjeme druhou částí korpusu. Zbytek krému naneseme na povrch a strany korpusu a uhladíme. Z pečícího papíru si vytvoříme manžetu – pás dlouhý asi 80 cm a široký 9 cm. Manžetu upevníme těsně kolem celého dortu a konce spojíme kancelářskou sponkou nebo kolíčkem. Krém pomocí stěrky uhladíme až k papíru, aby nám želé neproteklo. Uložíme asi na hodinu do chladničky.

4

Na ozdobení necháme kompoty na sítku odkapat a z hruškového kompotu šťávu zachytíme. Šťávu doplníme vodou do 500 ml a připravíme želé s cukrem podle návodu na obale. Mandarinky naskládáme na povrch do středu dortu jako žloutek a kolem nich na plátky nakrájené hrušky jako bílek. Želé opatrně nalijeme na ovoce a uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky.

Nutriční hodnoty na recept Velikonoční vejce

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 599 kJ
143 kcal
624 kJ
149 kcal
Tuky 0.91 g 0.95 g
Sacharidy 32.16 g 33.50 g
Bílkoviny 2.08 g 2.17 g