Na přípravu makové náplně si v malém hrnci smícháme mléko, cukr, mák a mandle. Směs přivedeme do varu, několik minut za stálého míchání vaříme a pak odstavíme.
Na přípravu višňové náplně budeme potřebovat šťávu z višňového kompotu. Doplníme ji vodou, aby společně dosahovaly do celkového objemu 350 ml. Poté dosladíme cukrem a podle návodu na obalu uvaříme ze šťávy z kompotu hustý puding.
Na přípravu těsta promícháme v misce mouku s droždím a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko, částečně zchladlé rozpuštěné máslo, rozšlehaná vejce a vanilínový cukr. Přidáme rozinky, mandle a ručně vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou
a necháme na teplém místě vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 hodinu).
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučené ploše na obdélník silný asi 5 mm. Na plát těsta rozprostřeme vychladlou makovou náplň a jako druhou vrstvu vychladlý puding z višňové šťávy.
Na povrch rozprostřeme zbylé višně. Okraje těsta po celém obvodu založíme, aby náplň při stáčení nevytékala. Poté těsto zarolujeme do tvaru válce.
Těsto stočíme v dortové formě směrem od středu. Mezi okrajem formy a těstem by měla zůstat mezera, aby mazanec nepřetekl při nabývání v troubě. Povrch mazance potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi. Mazanec vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Mazanec necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení