Flag

Paula

Kvalitní přísady pudingů Paula
Inspirace
Paula
Kvalitní přísady pudingů Paula

Věděl jsi? PAULA miluje svůj puding a moc ráda se o něj podělí se svými kamarády a fanoušky! Aby měl puding vždy skvělou chuť, přizpůsobila PAULA v průběhu let svůj puding chutím svých fanoušků a měnícím se požadavkům. Zde zjistíš, jak přizpůsobila PAULA svůj puding, které ingredience PAULA používá a jak se do pudingu PAULA dostávají barevné skvrny.

Strakatý puding Paula

Strakatý puding Paula

Různé vybrané přísady a samozřejmě ty parádní skvrny dělají z pudingu PAULA to, čím dnes je.  Aby tomu tak bylo i nadále, pracuje PAULA neustále na tom, aby její puding chutnal pořád lépe a lépe a vždy plnil přání jejích fanoušků.

Picture -

A přestože má PAULA opravdu mlsný jazýček, začala přidávat do svého pudingu v posledních letech méně a méně cukru. Navíc snížila i obsah tuku. To jsou nejméně dva důvody, proč zahrnout PAULU mezi potraviny s Nutri-Score B.

Picture -

Nutri-Score
Picture -

Co je vlastně Nutri-Score a co znamená Nutri-Score B?

Nutri-Score je systém označování výživové kvality zpracovaných potravin. Jedná se vždy o porovnávání kvality nutričních hodnot stejných kategorií potravin. Semafor s jeho pěti sloupci od zelené po červenou najdeme již na mnoha obalech potravin. Jak barva, tak i písmena od A do E udávají na první pohled vyváženost nutričních hodnot konkrétní potraviny. Pozitivně hodnocené, tedy zeleně označené s písmenem A nebo B, jsou potraviny s obsahem prospěšných živin, jako jsou bílkoviny nebo vláknina či ovoce, zelenina, ořechy a některé oleje. Naopak potraviny označené červeným E nebo oranžovým D nejsou tak příznivě nutričně vyvážené. Často je to způsobeno vysokým podílem cukru, soli a nasycených mastných kyselin na 100 g výrobku.

Výhoda Nutri-Score: Díky němu se můžete rychleji rozhodnout. Takto můžete nyní PAULU na první pohled srovnat s jinými pudingy.

Také PAULA by chtěla nyní pomocí označení s Nutri-Score usnadnit nakupování. Mimochodem s novou recepturou může puding PAULA nosit označení Nutri-Score B v zeleném poli. A to díky receptuře s menším množstvím cukru a nasycených mastných kyselin a dodatečným obohacením o mléčnou bílkovinu.

Paula a její speciální přísady

Picture -

Mléko

Mléko je základem pro každý lahodný puding. K chutnému plnotučnému mléku přidáváme do PAULY také odstředěné mléko. Má tu výhodu, že obsahuje méně tuku než plnotučné mléko. Touto kombinací dosahuje PAULA vyvážené pudinkové chuti.

Ale odkud se vlastně bere to mléko? Mléko je od krávy, to je přece jasné, že? To ví PAULA samozřejmě nejlépe. Ale mléko není hned takové, jak ho známe! Na začátku máme nejdříve surové mléko – to je mléko, které získáváme dojením přímo z kravského vemene. Tohle čerstvé surové mléko se dál zpracovává na lahodné plnotučné nebo odstředěné mléko. Pro puding PAULA se mléko tepelně upraví, zchladí, a nakonec se zpracuje v puding.

Cukr

Cukr známe obvykle ve formě kostek nebo jemných zrníček. Ale z čeho vlastně tento cukr vzniká? Získává se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Avšak i mléko obsahuje přírodní cukr, a to mléčný cukr (laktózu). Puding PAULA obsahuje dva druhy cukru: Mléčný cukr a cukr z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Puding bez cukru by nechutnal tak, jak ho známe. Nebo kdo už někdy zkusil puding bez cukru? I když PAULA opravdu ráda mlsá, začala do svého pudingu přidávat méně cukru. PAULA tedy obsahuje jen tolik cukru, aby byl puding příjemně sladký a lahodný.

Picture -

Protein (bílkovina)

Bílkovina, známá také jako protein, je pro lidské tělo velmi důležitá. Slouží především jako stavební materiál pro svaly a orgány. Mléčná bílkovina v pudingu PAULA se získává z mléka.

Kakao

Kakao existuje již od pradávna. Na kakaovém bobu si pochutnávali už Mayové a Aztékové. Po sklizni se kakaové boby vysuší a nejprve zpracují na kakaovou hmotu. Po vylisování a rozdrcení kakaového másla vzniká mleté kakao, které dodává čokoládovému pudingu PAULA jeho typickou chuť.  Kvůli tomuhle kakau spolupracuje PAULA s organizací Rainforest Alliance a podporuje tak udržitelnější pěstování kakaa. A to je pro PAULU naprosto skvělé! Zjistěte více o certifikovaném kakau na ra.org.

Škrob

Škrob lze získat z různých rostlin, např. z brambor, kukuřice, pšenice, rýže nebo tapioky. V pudingu PAULA používáme modifikovaný tapiokový škrob. Získává se z kořene užitkové rostliny manioku a skvěle se hodí pro krásnou krémovou konzistenci našeho pudingu PAULA.

Zahušťovadlo (karagenan)

Zahušťovadla jsou tu kvůli zahuštění tekutin. Karagenan a škrob se starají o krémovou konzistenci a speciální tvar skvrn pudingu PAULA. Pouze tak lze dosáhnout strakatého pudingu v podobě naší PAULY.

Barvivo (karoten)

Karoten dodává pudingu s vanilkovou příchutí jeho výraznou žlutou barvu. Dohromady s čokoládovým pudingem vznikne naprosto skvělý strakatý vzor.
 

Příchuť

Abychom docílili typické vanilkové chuti PAULY, přidáváme navíc vanilkové aroma. Bez tohoto aroma by PAULA nechutnala po vanilce, ale jako mléko.  PAULA a její fanoušci milují její vanilkovou chuť.

 

Stabilizátor (uhličitany sodné)

Jako doma na sporáku se musí puding zahřát do zhoustnutí. Navíc tím déle vydrží. Stabilizátor chrání mléko před připálením a je důležitý, protože PAULA vůbec nemá ráda chuť připáleného pudingu.

Jak se dostanou skvrny do pudingu?

PAULA nejen skvěle chutná, ale i skvěle vypadá! Puding se skvrnami nadchne nejen mladé fanoušky, ale i rodiče, prarodiče a další mlsouny. Jak přesně se ale dostanou skvrny do pudingu?

Nejdříve se zpracují přísady jako plnotučné mléko, cukr, kakao a škrob na různé druhy pudingu s příchutí vanilky a čokolády.

Aby si skvrny udržely svůj tvar, který je pro PAULU typický, a „nestékaly“ nebo nevypadaly křivě, má puding zvláštní konzistenci a oba druhy pudingu se plní do kelímku speciální technikou. Je mimochodem přísně tajná a zůstane PAULiným tajemstvím.

Nyní je kelímek PAULA hotov a je třeba jej zavřít víčkem (tzv. „platinou“). To je důležité, aby se k pudingu nedostal žádný vzduch a nezkazil se. Tak vydrží tento produkt v lednici déle než měsíc.

Srdcové projekty PAULY

Mimo výborné chuti je pro PAULU důležitý původ přísad a vyvážené nutriční hodnoty. PAULA je velmi hrdá na to, že může být součástí Dr. Oetker jenž se jako rodinný podnik významně podílí na sociálních projektech.

Zvláštnosti pudingu Paula

Svou novou recepturou se drží PAULA samozřejmě toho, že nechce ve svém pudingu používat žádné konzervanty. Výjimkou je druh s vanilkovo-jahodovou příchutí, pro kterou zatím nelze vyrobit speciální barvivo bez konzervantů. PAULA dbá také na to, aby se do jejího pudingu dostalo opravdu hodně plnotučného mléka – a to v závislosti na druhu od 82 % do 87 %. Pro vyvážené nutriční hodnoty nedávno přidala do své receptury mléčné bílkoviny jako zdroj proteinu.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance je nezisková organizace, která pracuje pro udržitelnější svět na sociální a tržní úrovni. Cílem je zlepšit životní podmínky zemědělců, dělníků a jejich rodin, zachovat přírodu a chránit životní prostředí. PAULA nese na obalu* pečeť Rainforest Alliance, protože ve výrobcích je použito pouze certifikované kakao (*pro všechny druhy s čokoládovým pudingem). Zjistěte více o certifikovaném kakau na ra.org

SOS dětské vesničky

Dopřát pocit domova: Veden touto základní myšlenkou spolupracuje Dr. Oetker od roku 2010 s neziskovou organizací SOS dětské vesničky. Tato globální organizace se zavázala k jednomu hlavnímu cíli: „Každé dítě si zaslouží vyrůstat v rodině – mělo by být milováno, respektováno, podporováno a chráněno.“ Dr. Oetker podporuje vybrané projekty Sdružení SOS dětských vesniček a tím přispívá k zajištění kvalitní náhradní rodinné péče, které Sdružení SOS dětských vesniček poskytuje. Dr. Oetker je rodinnou firmou a proto víme, jak je rodina důležitá. Každý má právo na to mít svou rodinu, proto ji podporujeme. Důraz je však kladen na společné prožívání a vytváření nejrůznějších aktivit pro děti a s dětmi. Podpora SOS dětských vesniček není vázána na prodeje výrobků Dr. Oetker.

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích