Flag

Meruňkovo-pomerančový pie s likérem

1 ks
Jednoduché
90
Americký pie se Zlatým klasem Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Skvělý je například s vanilkovou zmrzlinou.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na cesto
380 gšpaldová mouka hladká
180 gmáslo
20 gmoučkový cukr
6 PLvoda studená
0,5 KLsůl
vejce slepičí na potření
Na náplň
1 kgmeruňky (cca 900 g očištěných)
80 gcukr třtinový
100 mlšťáva pomerančová
50 mlpomerančový likér Cointreau (pokud nemáte, dejte například Aperol nebo nahraďte šťávou)
4 PLZlatý klas Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
1

Máslo nakrájíme a rukama smícháme s ostatními surovinami, vodu přidáváme jako poslední - podle potřeby. Těsto dáme do ledničky a mezitím si připravíme náplň.

2

Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na kousky nebo tenké měsíčky, zasypeme cukrem, přidáme likér, přikryjeme a přivedeme k varu. Ztišíme a za občasného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud se částečně nerozvaří a hmota nezačne nabývat hustší konzistenci. Trvá to tak 15 minut. Zlatý klas rozmícháme ve šťávě a přilijeme do hrnce. Tento krok je důležitý, protože pokud bychom ho jen nasypali, mohli by se nadělat hrudky. Směs hned po přivedení k varu zhoustne jako pudink. Minutku povaříme a necháme alespoň částečně vychladnout.

3

Menší část těsta vyválíme, položíme na ni formu a obřízneme nožem, aby nám vznikl kruh. To bude vrch koláče. Zbytkem těsta vyložíme dno a boky formy, jako při klasickém koláči. Propícháme vidličkou, nalijeme vlažnou náplň. Možná se nevejde všechna, v takovém případě trochu necháme bokem, aby během pečení v troubě nepřetekla. Přikryjeme kruhem z těsta, přitlačíme k okrajům a celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud se kraje nepodaří zcela přilepit, nic se neděje.

4

Dáme péct do trouby na 170° na 45-50 minut. Hotový koláč necháme vychladnout a vložíme do chladničky.

Náš tip

  • Skvělý je například s vanilkovou zmrzlinou.