O proteinech

Protein neboli bílkovina je vysokomolekulární přírodní látka, jejíž základ tvoří jeden nebo více řetězců složených z jednotlivých aminokyselin.

Proteiny zastávají v organismu pestrou paletu funkcí a podobně jako jiné bio makromolekuly, jsou pro život nezbytné. Jsou důležité pro metabolismus, buněčný cyklus, imunitu a jiné důležité funkce. Mají regulační i stavební funkce.

Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin, které rozdělujeme na esenciální a neesenciální.

Esenciální aminokyseliny si tělo neumí samo vytvořit a musí je přijímat výhradně z externích zdrojů, v potravě. Dohromady jich je devět. Leucin, Isoleucin, threonin, Valin, Lysin, Tryptofan, methionin a Histidin a Fenylalanin.

Neesenciální aminokyseliny si tělo umí vytvořit z esenciálních aminokyselin.

Zdroje proteinů rozdělujeme na živočišné a rostlinné.

Živočišné proteiny obsahují všechny produkty živočišné výroby – maso, vnitřnosti, kolagen, vejce, mléčné výrobky. Dodávají většinou všechny esenciální aminokyseliny, nezbytné pro zdraví a další důležité mikroživiny.

Jako rostlinné zdroje proteinů známe hlavně luštěniny, obiloviny, ořechy a semena. Oproti konzumaci živočišných bílkovin, z nich nepřijímáme skoro žádný cholesterol. Jsou kvalitním zdrojem esenciálních mastných kyselin, minerálů, vitamínů, vlákniny a enzymů. Jejich konzumací předcházíme různým civilizačním onemocněním. Amarant a quinoa jsou obiloviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

Základní typy proteinů

Kasein

Kasein je významnou součástí mléčného proteinu, tvoří z něj cca 80 % (zbytek tvoří syrovátkový protein). Řadíme ho mezi kompletní proteiny, čili obsahuje všech 20 proteinogenních aminokyselin.

Nejprospěšnější formou je kasein, jehož zdrojem je nativní mléčný proteinový koncentrát a jehož je spolu se syrovátkou součástí. Ten se získává přímo z mléka ultra filtrací přes speciální membrány a za studena. Je to velmi šetrná metoda, při které nedochází k denaturaci bílkoviny a která ponechává všechny nutriční výhody a citlivé imunitní faktory a aminokyseliny zdrojové suroviny, mléka, neporušené. Skládá se z komplexních proteinových struktur nazývaných micely, které jsou navázány na vápenaté, fosfátové acitrátové ionty a má přirozené pH 6,6, přibližně stejně jako lidské tělo. Je tedy významným zdrojem vápníku a fosforu v přirozené a vysoce dostupné formě. Je také velmi dobrým zdrojem BCAA. Při kontaktu s kyselinou v žaludku vytváří sraženinu, což jej činí pomaleji stravitelným a tím zaručuje pomalý a postupný přísun aminokyselin do organismu trvající až 7 hodin.


Kasein použitý ve výrobcích Dr. Oetker je mléčný protein Milei® MC 80. Jsou to vysoce rozpustné kaseinové koncentráty vyrobené z čerstvého odstředěného mléka pomocí technologie studené filtrace, která zajistí vysokou kvalitu proteinů. Obsah proteinů je 80 % v sušině.

 

Syrovátkový protein

Syrovátkový protein je podobně jako kasein součástí mléčného proteinu, kde tvoří cca 20 % (zbytek cca 80 % je kasein). Patří mezi kompletní bílkoviny s velmi vyrovnaným a dobrým aminokyselinovým spektrem. Ve srovnání s kaseinem se tráví rychleji, je to tedy vhodná alternativa pro rychlé doplnění aminokyselin a regeneraci po tréninku. Vyznačuje se obecně velmi vysokým podílem BCAA (hlavně leucinu).

Kolagen

Přestože nepatří mezi kompletní proteiny, protože obsahuje pouze 19 aminokyselin a zcela postrádá esenciální aminokyselinu tryptofan, patří mezi nejvíce zastoupené proteiny v našem těle, bez kterého bychom nemohli existovat. Je nedílnou součástí kostí, kůže, kloubů, šlach, chrupavek, fascií a jiných pojivových tkání, je součástí všech orgánů a hraje svou roli i v nervovém systému.

Jeho tvorba v těle věkem přirozeně klesá. Má vcelku jedinečné aminokyselinové spektrum. Vyznačuje se hlavně vysokým množstvím glycinu, Ten je po glutaminu druhou nejvíce se vyskytující se aminokyselinou v lidském těle a hraje důležitou roli v téměř každé části lidského těla.

Maso

Maso, stejně jako jiné hlavní živočišné bílkoviny, řadíme mezi kompletní bílkoviny, protože mají komplexní aminokyselinové spektrum. Ne každý druh masa je však stejný, i zde jsou rozdíly, někdy ne nezanedbatelné. Z běžně dostupných druhů masa má nejvyšší aminokyselinové skóre maso králičí.

Co se obsahu bílkovin týče, tak většina druhů masa se pohybuje v rozmezí 20–25 g bílkoviny na 100 g masa.

Maso není jen dobrým zdrojem bílkovin, ale také minerálů jako zinek, železo, selen, hořčík, vápník, fosfor a další, jakož i vitamínů hlavně skupiny B, dále A, D, E, K.

Rostlinné proteiny

Je to jednoznačně největší skupina proteinů. Můžeme říci, že praktický každá rostlina obsahuje určité procento proteinů. Jejich koncentrace (obsah) a kvalita (aminokyselinové spektrum) se však liší. A neznamená to, že rostliny, které obsahují procentuálně velmi málo proteinů, čili zastoupení proteinů v celkové mase rostliny je nízké, mají i nízkou kvalitu proteinu. Například brambora je téměř čistý škrob a zastoupení proteinů je pouze okolo 1 % z celkové masy, avšak kvalita proteinu je výjimečná a převyšuje všechny běžně konzumované rostlinné zdroje jako ořechy, semínka, luštěniny apod. Naopak, mnohá zrna, i když mají mnohem vyšší obsah bílkoviny, ta je často méně kvalitní.

5 zajímavostí o proteinech

1. Proteiny se nacházejí v naprosto každé buňce našeho těla.

2. Životní cyklus proteinu v našem organismu trvá asi 2 dny.

3. Slovo protein pochází z řeckého „proteios“ znamenající primární nebo na prvním místě.

4. Ze všech sýrů obsahuje parmazán nejvíce proteinů, okolo 38 g na 100 g.

5. První objevený protein byl inzulín.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní
Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám