na recept Beránek s makovými kudrnami
400 g | mouka polohrubá |
50 g | moučkový cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
1 zarovnaná KL | sůl |
1 balíček | Droždí sušené Dr. Oetker |
150 - 200 ml | mléko polotučné |
1 ks | vejce |
250 ml | mléko polotučné |
25 g | moučkový cukr |
2 PL | med |
6 zarovnaných PL | citrónová kůra (asi ze 2 chemicky neošetřených citrónů) |
100 g | mák mletého |
4 PL | strouhanka |
1 ks | vejce |
1 g | rozinky (1ks na oko) |
3 PL | moučkový cukr |
Na přípravu těsta smícháme mouku, moučkový a vanilínový cukr, sůl a droždí. Přidáme vlažné mléko, vejce a ručně promícháme. Necháme 15 minut na teplém místě kynout. Poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou, překryjeme a podle potřeby necháme 30-90 minut kynout.
Na přípravu náplň smícháme v kastrůlku mléko s moučkovým cukrem, medem, citrónovou kůrou a svaříme. Odstavíme z plotny, přidáme mletý mák smíchaný se strouhankou a dobře rozmícháme. Necháme trochu vychladnout.
Z vykynutého těsta odebereme 1/3. Zbylé těsto vyválíme na plát asi 30x40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potřeme makovou náplní, srolujeme a rozkrájíme na kolečka široká cca 2 cm. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na vymazaný plech do tvaru beránka. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: O nás 30 - 40 Minuty
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
808kJ 193kcal |
971kJ 232kcal |
Tuky | 4.31g | 5.19g |
Sacharidy | 33.59g | 40.47g |
Bílkoviny | 5.97g | 7.19g |