Flag

Štolový pletenec

asi 12 ks
Jednoduché
45
Nesmí chybět na žádném vánočním stole, je připravený s Droždím Dr. Oetker s typicky vánoční náplní   
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
forma na biskupský chlebíček (25 x 11 cm)

Přísady

Na těsto
430 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
80 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
125 gtvaroh polotučný
1 ksvejce slepičí
200 mlsmetana ke šlehání 33%
Na náplň
100 gkandované ovoce - pomerančová kůra
100 gkandovaná citrusová kůra
100 gvišně koktejlové
100 grozinky
2 zarovnané PLdžem meruňkový
Na potření a posypání
50 gmáslo
1 zarovnaná PLmoučkový cukr
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme tvaroh, vejce, vlažnou smetanu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

2

Na přípravu náplně v míse smícháme kandované kůry s koktejlovými višněmi nasekanými na kostičky a rozinkami. Přidáme džem a vše důkladně promícháme.

3

Na potření v kastrůlku rozpustíme máslo.

4

Z těsta na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme plát 30 × 40 cm a potřeme ho třetinou rozpuštěného másla. Náplň naneseme na plát a rovnoměrně rozetřeme tak, aby zůstal volný okraj široký asi 2 cm, a srolujeme. Váleček podélně rozřízneme a položíme řeznými stranami nahoru vedle sebe. Spleteme a naneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Potřeme druhou třetinou másla a necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 45 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

5

Pletenec potřeme zbylým máslem, necháme krátce zchladnout a poté ho vyklopíme na podnos. Necháme zcela vychladnout a před podáváním pocukrujeme.