Flag

Švestkový kynutý koláč

asi 16 porcí
Středně obtížné
40
Šťavnatý koláč, kterému nikdo neodolá, připravíte s Droždím Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
Těsto můžeme zadělávat i ručně. Koláč též výborně chutná se žmolenkou nebo mákem. Další možností je dát mezi těsto a švestky tvarohovou náplň.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na kynuté těsto
375 gmouka polohrubá
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
50 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
1 ksvejce slepičí
200 mlmléko polotučné vlažné
50 gmáslo rozpuštěné a zchladlé
Na náplň
2,5 kgšvestky
trochumoučkový cukr
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme prosátou mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce, mléko a máslo a promícháme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nižším stupni, poté na vyšším stupni asi 5 min dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Poté těsto lehce poprášíme moukou a na pracovní ploše znovu krátce prohněteme. Těsto přendáme na vymazaný plech a vytvarujeme koláč.

2

Švestky opláchneme, necháme oschnout a poté odpeckujeme. Pokládáme na těsto rozpůlenou stranou nahoru (vytvoříme šupinky). Koláč necháme ještě chvíli v teple, dokud znatelně nezvětší svůj objem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 - 30 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

3

Koláč necháme vychladnout a poté podle chuti poprášíme moučkovým cukrem.

Náš tip

  • Těsto můžeme zadělávat i ručně. Koláč též výborně chutná se žmolenkou nebo mákem. Další možností je dát mezi těsto a švestky tvarohovou náplň.