
Švestkový koláč s marcipánovou drobenkou
Přísady
Příprava:
Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout.
Na přípravu náplně švestky očistíme, zbavíme pecek a podélně rozpůlíme ale nedokrojíme.
Na přípravu drobenky do mísy nastrouháme marcipán. Přidáme cukr, máslo, mouku a mandle a ručně vypracujeme drobenku.
Na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme z těsta plát 30x40 cm. Plát přeneseme na vymazaný s moukou vysypaný plech. Obložíme hustě švestkami, které klademe přes sebe jako střešní tašky vnitřní stranou směrem nahoru. Povrch posypeme drobenkou a koláč nechápe ještě asi 10 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 180 °C
Teplota trouby s větrákem: 160 °C
Koláč necháme vychladnout.
Související recepty

Banánovo-ananasové řezy

Zaječí sněm

Nadýchaná roláda

Malovaný nebeský dort

Švestkový koláč s křupavou drobenkou

Švestkový kynutý koláč
