COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Velikonoční čokoládový dort

(0)
4 5 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Čokoládová bomba

asi 16 porcí

pro zkušené 50 minut

Přísady

Přísady

na recept Velikonoční čokoládový dort

Ještě potřebujeme:

dortová forma (Ø 26 cm)
papír na pečení
formičky na vykrajování

Na pařížský krém:

200 g čokoláda na vaření (nasekaná)
250 ml smetana ke šlehání 33%

Na těsto:

1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker
250 g máslo nebo margarín
300 g hladká mouka
4 zarovnaná PL Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
50 g Holandské kakao Dr. Oetker
250 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
4 ks vejce
125 ml mléko polotučné

Na krém s vaječným likérem:

400 ml smetana ke šlehání 33% (vychlazená)
1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíček Želatinový ztužovač Dr. Oetker
100 ml voda (vlažná)
125 ml vaječný likér

Na ozdobení:

1 zarovnaná PL moučkový cukr

preparation

příprava

1

Na přípravu pařížského krému svaříme smetanu a odstavíme z plotny. Ve smetaně rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout. Poté vložíme do chladničky a necháme minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, odležet.

2

Na přípravu těsta rozpustíme v kastrůlku za stálého míchání na mírném ohni polevu s máslem nebo margarínem. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao, cukr a vanilínový cukr. Přidáme vejce, mléko a důkladně vypracujeme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni dohladka. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu s máslem. Těsto naplníme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 160 °C

Horkovzdušná trouba: 140 °C

Doba pečení: asi 60 minut

3

Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě. Poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku vyloženou papírem na pečení a stáhneme papír, na kterém se korpus pekl. Korpus překlopíme a necháme zcela vychladnout.

4

Korpus dvakrát podélně rozřízneme. Spodní část korpusu položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj dortové formy. Ze střední části korpusu vykrojíme formičkou několik tvarů a odložíme stranou. Směs na pařížský krém ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a naneseme na spodní část korpusu. Přiložíme vrchní část korpusu a lehce přitlačíme.

5

Na přípravu krému ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do likéru. Odebereme asi 4 PL směsi s likérem a odložíme stranou. Zbývající směs nalijeme do ušlehané šlehačky a důkladně promícháme. Krém rozetřeme na korpus, přiložíme plát korpusu, ze kterého jsme vykrájeli tvary a lehce přitlačíme. Otvory vyplníme směsí s likérem. Dort uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky, nejlépe přes noc.

6

Dort posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme vykrájenými tvary.

Nutriční hodnoty na recept Velikonoční čokoládový dort

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 2340 kJ
559 kcal
1482 kJ
354 kcal
Tuky 34.84 g 22.05 g
Sacharidy 50.47 g 31.94 g
Bílkoviny 7.65 g 4.84 g