Flag

Velikonoční čokoládový dort

asi 16 porcí
Náročné
50
Čokoládová bomba
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
papír na pečení
formičky na vykrajování

Přísady

Na pařížský krém
200 gčokoláda na vaření (nasekaná)
250 mlsmetana ke šlehání 33%
Na těsto
1 balíčekPoleva tmavá Dr. Oetker
250 gmáslo nebo margarín
300 ghladká mouka
4 zarovnané PLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
50 gHolandské kakao Dr. Oetker
250 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
4 ksvejce slepičí
125 mlmléko polotučné
Na krém s vaječným likérem
400 mlsmetana ke šlehání 33% (vychlazená)
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 balíčekŽelatinový ztužovač Dr. Oetker
100 mlvoda (vlažná)
125 mlvaječný likér
Na ozdobení
1 zarovnaná PLmoučkový cukr
Picture - Poleva tmavá Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Holandské kakao Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Želatinový ztužovač Dr. Oetker
1

Na přípravu pařížského krému svaříme smetanu a odstavíme z plotny. Ve smetaně rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout. Poté vložíme do chladničky a necháme minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, odležet.

2

Na přípravu těsta rozpustíme v kastrůlku za stálého míchání na mírném ohni polevu s máslem nebo margarínem. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao, cukr a vanilínový cukr. Přidáme vejce, mléko a důkladně vypracujeme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni dohladka. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu s máslem. Těsto naplníme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 60 minut

Elektrická trouba: 160 °C

Horkovzdušná trouba: 140 °C

3

Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě. Poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku vyloženou papírem na pečení a stáhneme papír, na kterém se korpus pekl. Korpus překlopíme a necháme zcela vychladnout.

4

Korpus dvakrát podélně rozřízneme. Spodní část korpusu položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj dortové formy. Ze střední části korpusu vykrojíme formičkou několik tvarů a odložíme stranou. Směs na pařížský krém ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a naneseme na spodní část korpusu. Přiložíme vrchní část korpusu a lehce přitlačíme.

5

Na přípravu krému ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do likéru. Odebereme asi 4 PL směsi s likérem a odložíme stranou. Zbývající směs nalijeme do ušlehané šlehačky a důkladně promícháme. Krém rozetřeme na korpus, přiložíme plát korpusu, ze kterého jsme vykrájeli tvary a lehce přitlačíme. Otvory vyplníme směsí s likérem. Dort uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky, nejlépe přes noc.

6

Dort posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme vykrájenými tvary.