na recept Velikonoční čokoládový dort
dortová forma (Ø 26 cm) | |
papír na pečení | |
formičky na vykrajování |
200 g | čokoláda na vaření (nasekaná) |
250 ml | smetana ke šlehání 33% |
1 balíček | Poleva tmavá Dr. Oetker |
250 g | máslo nebo margarín |
300 g | hladká mouka |
4 zarovnaná PL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
50 g | Holandské kakao Dr. Oetker |
250 g | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
4 ks | vejce |
125 ml | mléko polotučné |
400 ml | smetana ke šlehání 33% (vychlazená) |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
1 balíček | Želatinový ztužovač Dr. Oetker |
100 ml | voda (vlažná) |
125 ml | vaječný likér |
1 zarovnaná PL | moučkový cukr |
Na přípravu pařížského krému svaříme smetanu a odstavíme z plotny. Ve smetaně rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout. Poté vložíme do chladničky a necháme minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc, odležet.
Na přípravu těsta rozpustíme v kastrůlku za stálého míchání na mírném ohni polevu s máslem nebo margarínem. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao, cukr a vanilínový cukr. Přidáme vejce, mléko a důkladně vypracujeme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni dohladka. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu s máslem. Těsto naplníme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Doba pečení: asi 60 minut
Korpus necháme vychladnout 10 minut ve formě. Poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku vyloženou papírem na pečení a stáhneme papír, na kterém se korpus pekl. Korpus překlopíme a necháme zcela vychladnout.
Korpus dvakrát podélně rozřízneme. Spodní část korpusu položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj dortové formy. Ze střední části korpusu vykrojíme formičkou několik tvarů a odložíme stranou. Směs na pařížský krém ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a naneseme na spodní část korpusu. Přiložíme vrchní část korpusu a lehce přitlačíme.
Na přípravu krému ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do likéru. Odebereme asi 4 PL směsi s likérem a odložíme stranou. Zbývající směs nalijeme do ušlehané šlehačky a důkladně promícháme. Krém rozetřeme na korpus, přiložíme plát korpusu, ze kterého jsme vykrájeli tvary a lehce přitlačíme. Otvory vyplníme směsí s likérem. Dort uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky, nejlépe přes noc.
Dort posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme vykrájenými tvary.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
2340
kJ
559 kcal |
1482
kJ
354 kcal |
Tuky | 34.84 g | 22.05 g |
Sacharidy | 50.47 g | 31.94 g |
Bílkoviny | 7.65 g | 4.84 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám