Flag

Višňovo - makový závin

asi 24 kusů
Středně obtížné
40
Ideální na sladkou snídani s Makovou náplní Dr. Oetker
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
plech na pečení
papír na pečení
mašlovačka
mašlovačka

Přísady

Na těsto
500 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
80 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
2 ksvejce slepičí
0,5 KLAroma citrónové Dr. Oetker
100 mlmléko polotučné (vlažné)
150 gzakysaná smetana
Na náplň
360 gkompot višňový (po odkapání)
2 balíčkyMaková náplň Dr. Oetker
Na drobenku
100 ghladká mouka
40 gcukr
0,5 KLAroma vanilkové Dr. Oetker
60 gmáslo (změklé)
Na potření
1 ksvejce slepičí
3 PLmléko polotučné
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Aroma citrónové Dr. Oetker
Picture - Maková náplň Dr. Oetker
Picture - Aroma vanilkové Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, droždí a sůl. Přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, aroma, mléko a zakysanou smetanu a vše ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout při pokojové teplotě.

2

Na přípravu náplně necháme višně odkapat na sítku. Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše do čtverce (40 x 40 cm). Makovou náplň připravíme podle návodu na obale. Makovou náplň rozetřeme nožem nebo stěrkou tak, abychom nechali asi 2 cm od okraje volné. Na náplň naskládáme višně.

3

Pravý a levý volný okraj potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a přehneme přes náplň a přitlačíme. Spodní a horní okraje zavineme směrem ke středu tak, aby se obě zavinuté části vzájemně dotýkaly. Závin položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 minut kynout.

4

Na přípravu drobenky smícháme v míse mouku a cukr. Přidáme aroma, máslo a ručně vypracujeme hrubou drobenku. Závin potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky vejcem rozšlehaným v mléce a posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 55 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

5

Závin necháme vychladnout na plechu