Flag

Bezvaječná vánočka

1 ks
Středně obtížné
150
Vláčná vánočka připravená bez použití vajec, přesto výborně drží tvar a je velmi chutná.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
500 gmouka polohrubá
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
80 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
100 gmáslo změklé
200 mlmléko polotučné vlažné
80 grozinky
80 gmandle sekané
Na potření a posypání
1 ksvejce slepičí
20 gmandle plátky
trochumoučkový cukr
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, kůru, máslo, mléko, rozinky a mandle a důkladně vařečkou propracujeme tak, aby se těsto nelepilo na stěnu mísy. Povrch těsta poprášíme moukou a zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 50 minut kynout.

2

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme ho na 9 dílů a z každého vyválíme váleček o délce asi 28 cm. Válečky postupně splétáme. Nejprve zapleteme čtyři válečky, poté tři a nakonec dva válečky. Na plech vyložený papírem na pečení položíme cop ze čtyř válečků a hrotem ruky uprostřed uděláme rýhu. Položíme do ní cop ze tří dílů a postup opakujeme s posledním copem. Aby vánočka držela hezký tvar, vpíchneme do ní na třech místech špejli. Necháme na teplém místě ještě 20 minut kynout. Vánočku pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 50 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Vánočku necháme vychladnout.

4

Před podáváním ji posypeme moučkovým cukrem.