Flag

Mramorový zákusek s meruňkami

12 porcí
Středně obtížné
180
Klasické dvoubarevné řezy s meruňkami a krémem ze Zlatého klasu Dr. Oetker. Ideální k nedělnímu čaji!
Přísady
Příprava
Náš tip
Místo polevy můžeme použít nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
6 ksbílek
špetkasůl
350 gtuk na pečení změklý
250 gmoučkový cukr
6 ksžloutek
400 gmouka polohrubá
1 balíčekKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
2 sklenicemeruňky zavařené
5 PLšťáva z kompotu
3 PLHolandské kakao Dr. Oetker
Na krém
500 mlšťáva z kompotu
1 balíčekZlatý klas Dr. Oetker
150 gmoučkový cukr
250 gmáslo změklé
Na polevu a ozdobení
2 balíčkyPoleva tmavá Dr. Oetker
Ještě potřebujeme
elektrický ruční šlehač
plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm)
20 gmáslo na vymazání formy
30 gmouka polohrubá na vysypání formy
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Holandské kakao Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
Picture - Poleva tmavá Dr. Oetker
1

Na těsto v míse vyšleháme bílky se špetkou soli elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha.

2

V jiné míse vyšleháme tuk s cukrem do pěny, po jednom přidáme žloutky pokojové teploty a krátce zašleháme. Do směsi vařečkou přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a opatrně, po částech vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

3

Hluboký plech vymastíme kouskem másla a vysypeme polohrubou moukou. Meruňkové kompoty scedíme a šťávu uchováme.

4

Polovinu hotového těsta rozetřeme na plech stěrkou a uhladíme. Do druhé poloviny těsta přidáme 5 PL šťávy z kompotu a kakao, důkladně promícháme a naneseme na světlé těsto, opět uhladíme stěrkou. Meruňkami poklademe těsto řeznou stranou nahoru.

5

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

6

Těsto necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 30 minut.

7

Ze Zlatého klasu a 500 ml kompotové šťávy (podle potřeby šťávu doplníme do 500 ml vodou) uvaříme krém a necháme za občasného promíchání vychladnout. V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Vychladlý krém prošleháme šlehačem na nejnižších otáčkách, postupně přidáváme do máslové směsi a šleháme dohladka. Krém opatrně natřeme na upečený koláč a uhladíme.

8

Polevu připravíme podle návodu na obale. Koláč polijeme polevou a necháme chladit v chladničce minimálně 1 hodinu nebo přes noc. Hotový koláč krájíme teplým nožem na řezy a podáváme.

Náš tip

  • Místo polevy můžeme použít nahrubo nastrouhanou čokoládu.