Flag

Preclíkové jednohubky

asi 10 porcí
Středně obtížné
140
Preclíky jako jednohubky jsou výborným občerstvením k novoroční oslavě.
Přísady
Příprava
Náš tip
Pokud chceme preclíky na sladko, před pečením je místo soli posypeme Skořicovým cukrem Dr. Oetker. Na sladkou omáčku vyšleháme smetanový sýr s moučkovým cukrem, Vanilkovým cukrem Dr. Oetker a trochou mléka.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
450 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
2,5 zarovnaná KLsůl
2 zarovnané PLcukr třtinový
90 gmáslo změklé
250 mlvoda teplá
Na potření a uvaření
1 PLolej
3 lvoda
50 gJedlá soda Dr. Oetker
Na potření a posypání
1 ksvejce
1 PLvoda studená
1 PLsůl hrubá
Na sýrovou omáčku
10 gmáslo
1 zarovnaná KLhladká mouka
200 mlmléko polotučné
250 gsýru čedar (nastrouhaný)
Ještě potřebujeme
1 kshrnec velký
2 ksplech na pečení
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Jedlá soda Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme máslo a teplou vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto. Povrch těsta potřeme olejem, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a vytvoříme z nich válečky. Válečky nakrájíme na malé kousky.

2

Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Opatrně přidáváme po částech sodu. Preclíky vaříme ve vodě po částech (asi po 20 kusech) nejméně 30 sekund. Vyjmeme děrovanou lžící a naneseme na vymazaný plech tak, aby se nedotýkaly.

3

Preclíky potřeme vejcem vyšlehaným s vodou a posypeme hrubou solí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

4

Na přípravu sýrové omáčky rozpustíme v hrnci máslo. Přidáme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme, dokud nezačne houstnout. Poté odstavíme, přidáme sýr a mícháme, dokud se sýr zcela nerozpustí.

5

Preclíky podáváme se sýrovou omáčkou.

Náš tip

  • Pokud chceme preclíky na sladko, před pečením je místo soli posypeme Skořicovým cukrem Dr. Oetker. Na sladkou omáčku vyšleháme smetanový sýr s moučkovým cukrem, Vanilkovým cukrem Dr. Oetker a trochou mléka.