Přírodní, holandské nebo černé?

Kakaový prášek pochází z kakaových bobů. Ty se praží cca při 80–130 °C a následně se rozemelou na pastu. Poté se hustá pasta stlačí mezi hydraulické desky, které vytlačí polovinu přebytečného kakaového másla. Co zbyde, je kakaový prášek v celku, pevná hmota, která se potom rozemele na jemný prášek. To je celé tajemství kakaového prášku.

Přírodní


Toto kakao si zachová své přirozené vlastnosti – barvu, pH i obsah flavonoidů a dalších látek, kvůli nimž si kakaa tolik ceníme. Hodí se jak k přípravě kakaových nápojů, tak k výrobě pečiva i cukroví, které nebarví tak výrazně. Neobsahuje žádný přidaný cukr, jako kypřidlo doporučujeme jedlou sodu.

Přírodní kakao nejvyšší kvality má vysoký podíl kakaového másla (cca 20 %). Zachovává si důležité vlastnosti kakaových bobů, má příjemnou světle hnědou barvu a díky vysokému podílu kakaového másla jedinečnou plnou kakaovou chuť a vůni. Je bohaté zejména na velmi ceněné antioxidanty!

Holandské


Holandské kakao je nejžádanějším typem kakaa v Evropě. Holandské kakao Dr. Oetker je prvotřídní kakao zpracované tradičním způsobem. Při této úpravě získává krásnou tmavou barvu, příjemnou čokoládovou chuť a neutrální pH. Jeho použití je všestranné: na pečení, na přípravu dezertů, krémů a polev, na posypání sladkých jídel, nebo do nápojů.

Holandské kakao Dr. Oetker obsahuje 10% kakaového másla. Velmi cenný je i obsah bílkovin, který činí 23%.

Černé


Toto kakao získává svou temně černou barvu nikoli barvením, ale extra alkalizací. Patří tedy mezi holandská kakaa, má pH 8 a výraznou hořkosladkou chuť. Používá se především na pečení, úžasně díky němu vypadají například černé sušenky s efektní bílou náplní.

TIP: Je možné zaměnit přírodní a holandské kakao?

Ano, v některých receptech. Poznáte je jednoduše – není v nich uvedena jedlá soda. Jsou to například různé čokoládové polevy, kakao jako nápoj, zmrzliny, pudingy apod. 

Nedochází zde ke kypřicímu procesu, takže na typu kakaa nezáleží. Je to jen na vašich chuťových buňkách, přičemž mnozí dávají přednost holandskému, protože má výraznější čokoládovější chuť.

V receptech, které uvádějí kypřidlo, je ale vždy třeba držet se receptu a sáhnout po správné verzi.

Souhlas se sledováním

Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.

Nezbytné funkce

K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.

Vždy aktivní
Analýzy a personalizace

Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.

Ano

Odmítám

(Re-)Marketing / sdílení údajů se třetími stranami

Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.

Ano

Odmítám