
Letní meruňkové vlnky
Přísady
Příprava:
Na přípravu křehkého těsta promícháme v míse všechny suroviny a ručně vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme plát o velikosti 30x40cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Na přípravu odpalovaného těsta svaříme v malém kastrůlku vodu a máslo nebo margarín. Kastrůlek sejmeme z plotny a přidáme mouku smíchanou se škrobem. Vařečkou vypracujeme z těsta hladkou kouli, kterou pak asi 1 minutu za stálého míchání zahříváme ("odpalujeme") a poté dáme do mísy. Do těsta postupně zapracujeme vejce elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni. Kypřicí prášek vmícháme až do vychladlého těsta.
Těsto naplníme do sáčku s řezanou trubičkou, na korpus naneseme podélně 5 pásků ve tvaru vlnek v rovnoměrných vzdálenostech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Teplota horního a spodního ohřevu v troubě: 200 °C
Teplota trouby s větrákem: 180 °C
Upečený korpus necháme v plechu vychladnout na kuchyňské mřížce.
Na přípravu náplně umyjeme meruňky, necháme je v sítku okapat, rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na tenké plátky. Créme Olé ušleháme podle návodu na obalu s 500 ml smetany ke šlehání. Náplň naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme dekorativně mezi vlnky z odpalovaného těsta a na povrch naskládáme plátky meruněk.
Na ozdobení nasekáme čokoládu nahrubo a necháme rozpustit v kovové nebo ohnivzdorné misce ve vodní lázni na mírném ohni. Rozpuštěnou čokoládou naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme růžek a ozdobíme povrch koláče. Až do podávání uložíme do chladničky.
Související recepty

Ořechová roláda s kiwi

Banánový dort Vajíčko

Pudingový koláč s pečenými jablky

Kokosky

Lemon tart

Letní rybízová šarlota
